latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:13 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Linta: Nova Evropska komisija da se odredi prema rehabilitaciji fašizma

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je novoizabranu Evropsku komisiju da pošalje jasnu poruku vlastima u Hrvatskoj da je neprihvatljivo da se u jednoj članici EU otvoreno rehabilizuje fašizam i nacizam i brutalno krše temeljne vrijednosti EU - ljudska prava, vladavina prava i antifašizam.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da su najnovije prijetnje poslaniku i predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Miloradu Pupovcu jedan od mnoštva dokaza da u Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

On je ocijenio da je sigurno da naredbodavci i počinioci kukavičkog i fašističkog čina, koji su ispisali grafit u obliku "igre vješanja" ispod kojih piše ime Pupovac, neće biti pronađeni, a kamoli osuđeni za taj zločin iz mržnje.

- To potvrđuju brojne činjenice od nekažnjene upotrebe ustaškog pozdrava `Za dom spremni`, ispisivanja desetina hiljada srbomrzačkih grafita do državne komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu - ukazao je Linta, koji je i predsjednik Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da vlast u Hrvatskoj svojim postupcima i nečinjenjem toleriše i čak podstiče netoleranciju i govor mržnje, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Očigledno je da Hrvatska sve više postaje faktor nestabilnosti jer ne poštuje sopstveni Ustav, zakone, međunarodne ugovore i konvencije koje je potpisala - kaže Linta.