X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:22 ⇒ 19:57 | Izvor: RTRS

Srpska neće dati saglasnost na članstvo BiH u NATO

Republika Srpska naredne godine otvoriće Predstavništvo u Sloveniji, najavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tokom posjete Ljubljani.

Na večerašnjem sastanku sa predstavnicima Srba, naglasio je da je veoma važno da se srpska udruženja organizuju gdje god živi srpska dijaspora. Dodik je u Ljubani obišao i pravoslavnu crkvu Sv. Ćirila i Metodija.

U glavnom gradu Slovenije i o krupnim političkim temama. Dodik je ponovio da nema konsenzusa o članstvu BiH u NATO-u, i da je Srpska opredjeljena za vojnu neutralnost.

Na sastanku sa predsjednikom Borutom Pahorom razgovarano je i o migrantskoj krizi

Problem migrantske krize ne može da padne na teret BiH - zaključak je sastanka u Ljubljani. Ono što očekujemo od Evropske unije je da spriječi prolazak migranata do BiH, istakao je Dodik.

- Mi u Republici Srpskoj nećemo da otvorimo stacionare za migrante. To pitanje treba rješavati u Grčkoj i Bugarskoj koje su u Evropskoj uniji i preko kojih nama dolaze migranti. Mi nemamo ni uslova niti želimo da se oni zadržavaju u BiH - konstatovao je Dodik.

Slovenija razumije ovakav stav i spremna je da u Briselu bude zagovornik sistematskog pristupa rješavanja problema ilegalnih migracija, potvrdio je Pahor.

- Problem ilegalnih migracija možemo riješiti samo na granicama Evropske unije - naglasio je Pahor.

Evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i Slovenija će zastupati stav da taj proces treba da bude otkočen, najavio je Pahor. Јedna od tema bilo je i najavljeno odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, zapadnoj granici BiH i Republike Srpske sa Hrvatskom. Stav Republike Srpske je jasan - odlagalište na toj lokaciji je neprihvatljivo.

- Pristojno bi bilo da to ne izaziva probleme trećima i to je nešto što ćemo nastaviti da problematizujemo na taj način - rekao je Dodik.

- Slovenija je ponudila lokaciju nuklearke Krško, ali Hrvatska želi svoju lokaciju. Svjesni smo da je lokacija Trgovske gore sporna za BiH - poručio je Pahor.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su i sa predsjednikom slovenačkog parlamenta Dejanom Židanom, a sutra će održati predavanje na Univerzitetu u Ljubljani.

Povezane vijesti:

Veliki značaj okupljanja u Crkvi i jačanja vjere (FOTO)

Sljedeće godine predstavništvo Srpske u Sloveniji