latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:32 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

U manastiru Gomionica osveštana "Kočićeva škola"

U manastiru Gomionica kod Banjaluke, povodom osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, osveštan je rekonstruisani objekat "Kočićeva škola", i otvorena manastirska muzejska postavka. Otvaranje muzeja omogućiće uvid u umjetnička i kulturna dostignuća našeg naroda u posljednjih šest vijekova.

Prva škola u manastiru Gomionica otvorena je 1891. godine, a u njoj je školovanje počeo i pisac Petar Kočić. U bombardovanju tokom Drugog svjetskog rata, srušena je do temelja. Na tim temeljima, izgrađen je novi objekat, simbolično nazvan "Kočićeva škola".
 
- Od bivše učionice na donjem spratu mi smo napravili jednu salu za narod, a od gornje učionice, kao što smo vidjeli i čuli, mi smo napravili ovu postavku - izjavio je iguman manastira Gomionica jeromonah Metodije.

Postavku čine relikvije od neprocjenjive vrijednosti, koje su u Gomionici prikupljane vijekovima, a svjedoče o istoriji, književnosti i umjetnosti ovog kraja.

- Bilo je potrebno da se otvori ovakav jedan izložbeni prostor, gdje bi mogli da vide i više i bolje, i da sagledaju koja je bila misija ovog manastira kroz sve ranije vijekove - poručio je episkop banjalučki vladika Јefrem.

- Neprocjenjiva gomionička riznica od danas je dostupna širokoj javnosti, i tu je da nas oplemeljuje i zadivljuje - naglasila je istoričar umjetnosti prof. dr Ljiljana Ševo.

Muzejska postavka manastira rezultat je dugogodišnjeg rada stručnjaka Muzeja Republike Srpske, Akademije umjetnosti i Republičkog sekretarijata za vjere.
 
- Na taj način, de fakto, pokazujemo da smo na putu svojih predaka, i da čuvamo kulturnu baštinu, i da je predajemo u nasljeđe našim budućim generacijama - izjavio je direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović. 
 
- Ono što je naročita važnost jeste da ćemo u ovaj vid postavki i programa uključiti i izlete i časove učenika osnovnih škola koji, na ovaj način, prvenstveno mogu da se suoče sa našom tradicijom - naglasila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Otvaranje muzejske postavke podržao je i Grad Banjaluka.
 
- Smatram da je važno i sa tog aspekta što se ovdje radi o Kočićevoj školi ili objektu jer je ovo treća lokacija u gradu na kojoj smo u zadnje dvije godine obilježili Kočića - izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su brojni vjernici.

Za narednu godinu planiran je završetak kapitalne foto-monografije o manastiru i formiranje manastirske biblioteke. U njoj će biti i zavidna kolekcija ruskih štampanih knjiga iz 17. i 18. vijeka.