latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:43 | Autor: SRNA

Borisov: Ne odugovlačimo namjerno sa izgradnjom gasovoda

Bugarski premijer Bojko Borisov negirao je da Sofija namjerno odugovlači sa izgradnjom "Turskog toka", nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio Bugarsku za namjerno odugovlačenje.

Borisov je za privatnu bugarsku televiziju BTV podsjetio da je izgradnja na teritoriji Bugarske počela kasno - prije tri mjeseca - jer Sofija prati pravila nabavke kojima se obezbjeđuje da Brisel ne blokira projekat.

- Svako ima pravo da traži alternativne rute. Mi tražimo alternativnu raznolikost. Pored toga, oni vjerovatno nisu politički naročito zadovoljni time što je Bugarska tako odan i snažan član NATO-a i EU - rekao je Borisov.

Putin je ranije danas izjavio da Bugarska namjerno odgađa sprovođenje projekta izgradnje ruskog gasovoda "Turski tok" na svojoj teritoriji i da će Moskva pronaći način da zaobiđe Bugarsku prilikom izgradnje cjevovoda za prirodni gas ukoliko to bude potrebno.

- Moj odgovor predsjedniku Putinu je da je on dobrodošao da dođe u posjetu i da vidi brzinu kojom gradimo, a to je u prosjeku pet kilometara dnevno - naglasio je Borisov.

Povezane vijesti:

Putin: Sofija namjerno odgađa izgradnju gasovoda