latinica  ћирилица
04/12/2019 |  21:38 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Brčko: Investicije od pola milijarde i 4.000 radnih mjesta

U Brčkom, investicije od pola milijarde maraka i posao za 4.000 radnika. O tome su Memorandum potpisali Vlada Distrikta i Studen holding.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Ulaganja su najavljena u turizmu, poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane, urbanom razvoju, procesnoj industriji, logistici i slobodnoj poslovnoj zoni. Početak realizacije projekta uslovljen je rješavanjem prostorno planske dokumentacije.

- Ako se to adekvatno riješi, ja mislim da je realno da se počne odmah sa izgradnjom slobodnih zona. To je ono što je osnova da se vrlo brzo dovedu firme koje bi proizvodile u Brčko Distriktu, i gdje bi se počeli zapošljavati ljudi. - izjavio je predsjednik uprave Studen holdinga Ilija Studen.

Sada su na ispitu Vlada i Skupština Distrikta.

- I drago mi je da smo, na obostrano zadovljstvo, zaključili ovaj memorandum. Opredijelili smo se da u narednom periodu vrlo intezivno radimo na realizaciji ove incijative koja bi trebalo da donese benefit isključivo građnima distirkta Brčko - poručio je gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić.

- Ovo nije samo investicija za Brčake, ovo je investicija za mnoge druge građane koji će nakon realizacije ovih projekata, doći da žive ovdje i skupa sa onim stanovništvom, koje jeste ovdje, stvarati bolju i svjetliju budćnost na ovom području - naglasio je predsjednik Skupštine distrikta Brčko Esed Kadrić.

Rješenje za stvaranje uslova za realizaciju investicije je donošenje posebnog Zakona, kako bi proces bio ubrzan.

- Mi ćemo se kao izvršna vlast i, naravno zakonodavna, dobro potruditi da sve one elemente koji su navedeni u memorandumu, a i nakon toga, sve te ugovorene obaveze poštuju - rekao je poslanik u Skupštini distrikta Brčko Tomislav Stjepanović.

Cilj je za deset godina u turizmu direktno zaposliti 2.500 radnika, u poljoprivredi 750, u urbanom razvoju 500 i u industriji 600. Računa se da će biti još toliko indirektnih radnih mjesta.