latinica  ћирилица
04/12/2019 |  22:47 | Autor: SRNA

Palmer: Takozvani Dejton dva nije u fokusu Vašingtona

Izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je večeras da u fokusu američke politike nije takozvani Dejton dva, kao i da će SAD reagovati ukoliko dođe do pokušaja narušavanja suvereniteta BiH.
Metju Palmer (foto:Screenshot/O2) -
Metju Palmer (foto:Screenshot/O2)

On je naglasio da za nefunkcionalnost vlasti u BiH ne bi optuživao Dejtonski sporazum, te poručio da je na liderima u BiH koje građani biraju da prihvate odgovornost i pokušaju pronaći kompromis u vođenju zemlje.

Palmer je za TV "N1" rekao da SAD sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju, iako je pod američkim sankcijama, jer poštuju instituciju Predsjedništva.

Kada je riječ o NATO, Palmer je naglasio da je Program reformi BiH izvještaj koji jača partnerstvo BiH i Alijanse, a cilj je da BiH bude bolji partner ovom savezu.

- Sada smo fokusirani da radimo na partnerima u BiH kako bismo ojačali sektore odbrane. Kada pitanje članstva bude zrelo u tom će slučaju BiH biti kvalifikovana da ih donese - rekao je on, naglasivši da se ništa neće desiti nakon dostavljanja izvještaja.

On je pojasnio da je riječ o procesu koji jača partnerstvo i saradnju da bi BiH bila bolji partner NATO-u.

Palmer je naveo da je na zemljama Zapadnog Balkana da donesu odluke o članstvu.

Osvrćuću se na Srbiju, Palmer je istakao da SAD želi normalizaciju odnosa i međusobno priznanje Beograda i Prištine.

- Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da riješe sporna pitanja kao susjedi - smatra Palmer i ističe da je povod za pregovore to što i Srbija i samoproglašeno Kosovo teže ka Evropi, te da je, stoga, nephodno vidjeti kakvi kompromisi su neophodni da bi se ostvario napredak.

Palmer je ocijenio da oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za napredak, ali i dodao da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

- Mislim da smo za sve na zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona - izjavio je Palmer.