latinica  ћирилица
05/12/2019 |  09:04 | Autor: SRNA

Počela kontrola uzoraka mlijeka

Kontrolni asistenti Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od početka decembra kontrolišu kvalitet mlijeka na osnovu čega se određuju podsticaji u ovoj oblasti.
Mlijeko - Foto: RTRS
MlijekoFoto: RTRS

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Danijel Egić rekao je Srni da su, nakon dva mjeseca, kontrolori na terenu, a za to vrijeme kontrolu uzoraka mlijeka radile su mljekare.

- U narednom periodu mjesečno će biti uzimana dva uzorka mlijeka od svakog prozvođača. Uzorci se kontrolišu u Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan", utvrđuje se klasa mlijeka na osnovu čega se isplaćuju podsticaji - naveo je Egić.

On je rekao da će ove godine dio edukacija poljoprivrednih proizvođača biti posvećen proizvodnji mlijeka.

- U zimskom periodu organizujemo predavanja za poljoprivrednike, a ove godine će teme biti posvećene i sektoru mljekarstva. U grupama proizvođača koji budu imali problema tokom kontrole uzoraka mlijeka pokušaćemo edukacijama da ukažemo na nedostatke kako bi ih oni otklonili - rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, jedna od tema predavanja koje će prijedorska kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovati ove zime je namijenjena povrtarima.

- Imamo podatke sa terena od proizvođača povrća da su imali problem sa truljenjem plodova paradajza. Pojavljuju se za naše prostore novi hibridi i proizvođači ne poznaju dovoljno njihove osobine i tehnologiju proizvodnje. Osim toga, obradićemo i druge uobičajne teme kao što je rezidba voća, a po potrebi biće uvrštene i one koje sugerišu proizvođači - rekao je Egić.

On je naveo da je u prijedorskoj regiji jesenja sjetva strnih žita završena na oko 80 odsto planiranih površina i da su usjevi u različitim fazama razvoja.

- Zbog nedostatka vlage u vrijeme optimalnih rokova sjetve bilo je problema jer proizvođači nisu mogli kvalitetno pripremiti zemljište. I ove jeseni je zbog toga sjetva potrajala duže - rekao je Egić.

On je istakao da je za strna žita optimalno da u zimski period uđu u fazi razvoja dva-tri lista jer tako na proljeće normalno nastavljaju vegetaciju.

- U tom slučaju usjevi lakše i bez problema podnose nisku temperaturu tokom zime - pšenica do minus 15 stepeni Celzijusovih, a ječam do minus 10 stepeni. Za strna žita bilo bi dobro da u narednom periodu budu pod snježnim pokrivačem jer je potrebno da biljke imaju određen broj dana zimskog odmora. Biljke su aktivne dok je temperatura do pet stepeni Celijusovih, a na nižoj temperaturi prelaze u fazu mirovanja - pojasnio je Egić.

On je rekao da na zasijanim parcelama za sada nema pojave bolesti i štetočina.