latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:34 ⇒ 14:08 | Autor: klix.ba

Cazin: Pečat na dvije visoke škole zbog nezakonitih diploma

Kantonalni inspektori zapečatili su Visoku međunarodnu školu Cazin i Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus kojima je kantonalni ministar za obrazovanje Damir Omerdić privremeno zabranio rad.
Inspekcija u Cazinu zapečatila Hadžipašićev centar - Foto: klix.ba
Inspekcija u Cazinu zapečatila Hadžipašićev centarFoto: klix.ba

Sa kantonalnim inspektorima na terenu su i pripadnici Sudske policije FBiH koji su u ovaj centar doveli uhapšenog Admira Hadžipašića, nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Njega i ostale osumnjičene uhapsili su pripadnici SIPA 13. novembra kada su proveli opsežnu akciju pod nazivom "Pero". Hadžipašić je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin.

Osumnjičenim u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite sertifikate te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u tom periodu izdato više hiljada nezakonitih diploma i stečena je višemilionska protivpravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo je u istrazi tokom proteklih pet mjeseci uspjelo da dokumentuje više od 300 izdatih lažnih diploma.