X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:15 ⇒ 12:17 | Izvor: SRNA

Skandal na samitu NATO: Ruskog novinara zadržali kao teroristu

Policija u Londonu ispitala je i pretresla producenta Raptlija akreditovanog za samit NATO-a. Akreditacija mu je anulirana prema Zakonu o terorizmu.
NATO - Foto: RTRS
NATOFoto: RTRS

Zaposleni u video-agenciji Raptli, koji je stigao u medija-centar, trebalo je da dobije bedž, ali su od njega zatražili da sačeka. Zatim mu je prišao čovjek u civilnoj odjeći, pokazao policijsku legitimaciju i zamolio da sačeka njegove kolege.

- Prišlo mi je nekoliko policajaca, zamolilo me da pokažem dokumente i objasnim šta radim ovdje. Rekao sam da sam novinar i da čekam potvrdu akreditacije. Pokazao sam pasoš, novinarsku legitimaciju i pismo odobrenja za akreditaciju. Rekli su mi da sam pritvoren zbog sumnje za terorizam. Pretresli su i mene i moje stvari - objasnio je producent.

Prema njegovim rečima, policija mu je saopštila da je akreditacija anulirana.

- Odgovorio sam da nije tačno i pokazao mejl. Policajci su insistirali na svom. Rekao sam da me nisu o tome obavijestili i da sam zato i ušao u zgradu. Nakon dvadesetak, minuta policajci su me ostavili na miru - dodao je on.

Raptli je uputio zvanični zahtjev Severnoatlantskoj alijansi, ali do sada nije stigao odgovor.

Glavna urednica agencije Rusija sevodnje i televizije RT Margarita Simonjan saopštila je da je producentu video-agencije Raptli na samitu NATO-a akreditacija anulirana prema zakonu o terorizmu.

Simonjanova je rekla da NATO još nije odgovorio na zahtev RT-a.

- Ne znam kako stvari stoje kod članica NATO-a, ali mi ne zapošljavamo teroriste - istakla je ona.