X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/12/2019 |  12:19 ⇒ 12:31 | Izvor: RTRS

TE Ugljevik: Pušteno u probni rad postrojenje za odsumporavanje

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik pušteno je u probni rad. Izgradnjom ovog postrojenja vrijednog 80 miliona evra, ova termoelektrana, kad je u pitanju zaštita životne sredine, postaje najčistija u regionu. Istovremeno, RiTE Ugljevik danas je domaćin međunardnog naučnog skupa o značaju i perspektivama uglja u uslovima ekonomske tranzicije.

Projektni menadžer za izgradnju sistema odsumporavanja Zlatko Malović rekao je da je to kruna napora koje su u ovaj važan projekat uložili preduzeće i "Elektroprivreda Republike Srpske", uz vrlo povoljan kredit Vlade Јapana i sa japanskim konzorcijumom "Micubiši Hitači pauer sistem" kao izvođačem.

- Završetkom ovog projekta otklonjene su sve potencijalne opasnosti koje su rasle sa zaoštravanjem legislative po pitanju ekologije, u odnosu na ugovorne obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici i domaćoj legislativi - istakao je Malović.

On je naveo da će emisija štetnih zagađujućih materija u RiTE "Ugljevik" biti smanjena za minimalno 80 puta i zadovoljiti najstrože evropske direktive u ovoj oblasti.