X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/12/2019 |  12:25 | Izvor: SRNA

Od 1. januara elektronske građevinske dozvole u Banjaluci

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi od 1. januara ovaj grad trebalo da započne pilot projekat elektronske građevinske dozvole, a važiće i stari način podnošenja i izdavanja zahtjeva.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Radojičić je izjavio da je Banjaluka možda i lider u BiH kada je riječ o korištenju savremenih metoda informisanja jer je Gradska uprava prisutna na svim društvenim mrežama.

On je pojasnio da je grad prisutan na Fejsbuku i Instagramu, a postoji i vajber zajednica grada sa 25.000 korisnika putem koje se dijele informacije o svim događajima u gradu.

- Sproveli smo nekoliko konkursa za idejna urbanistička rješenja koja su išla isključivo elektronskim putem bez bilo kakve dostave pisanih materijala - rekao je Radojičić novinarima prije panel diskusije "Pametna rješenja i lokalne uprave" u okviru konferencije o digitalnoj transformaciji Forvard.

On je istakao da su to sve dijelovi generalno velike slike koja podrazumijeva pametne gradove.

- Banjaluka ima dovoljno kvalkifikovanog kadra i dosta kompanija u IT sektoru, a u stvaranju pametnog grada obično je prva prepreka finansijska jer je riječ o višemilionskim projektima - smatra Radojičić.

On je dodao da su u toku pozivi koji se odnose na modernizaciju u saobraćaju, odnosno pokrivanje parkinga senzorima i indikatorima zauzetosti kako bi se stanje moglo pratiti putem veba i mobilnih telefona, kao i optimizacija i modernizacija sistema naplate da se, kao i sada, može plaćati raznim aplikacijama.

Radojičić je rekao da predstoji veliki projekat formiranja operativno komunikacionog centra koji bi objedinjavao niz podataka koji se u gradu prikupljaju, od prijava Komunalnoj policiji i inspekcijama do mjerenja aerozagađenja, vodostaja rijeka i drugog.

- U nekim kriznim situacijama elementarnih nepogoda i vanrednih situacija to bi praktično bio štab, a tu bi se i pohranjivali i obrađivali podaci, jedna vrsta centra za obavještavanje, uzbunjivanje, komuniciranje koji je novi projektni zadatak za Civilnu zaštitu koja bi trebalo da koncipira ovaj projekat - pojasnio je Radojičić.

On je istakao da grad traži partnera za izradu posebne strategije pametnih gradova, kao i da će sljedeće sedmice biti završen akcioni plan zelenog grada.

- Ranije smo imali niz pojedinačnih rješenja na različitim mjestima, onda smo utvrdili putem Strategije razvoja grada da je pametni grad i "smart" rješenja jedan od četiri strateška cilja razvoja. Desetogodišnjom strategijom smo predvidjeli osnovne oblasti i sad se vraćamo ka pojedinačnim programima - ukazao je Radojičić.