latinica  ћирилица
05/12/2019 |  14:15 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Potvrđeno imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdili su imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Zoran Tegeltija (Foto: Avaz/M. Tabaković) -
Zoran Tegeltija (Foto: Avaz/M. Tabaković)

Za imenovanje Tegeltije glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva poslanika.

Tegeltija je rekao da i Parlamentarna skupština i Savjet ministara zajedno nose odgovornost za napredak i razvoj BiH u naredne tri godine.

- Građani će suditi 2022. godine po onome šta i kako budemo radili, po onome šta ostane iza nas, a ne o tome kako smo samo jedni druge vrijeđali, omalovažavali i tome slično - naglasio je Tegeltija u obraćanju na kraju rasprave o njegovom imenovanju.

On je zahvalio svim poslanicima za podršku, sugestije, ali i primjedbe na ekspoze i dodao da će pažljivo razmotriti sve današnje diskusije poslanika, i vlasti i opozicije, kako bi se što bolje pripremio za prijedlog budućeg programa rada Savjeta ministara.

Tegeltija je rekao da bi njegovi odgovori poslanicima trajali duže nego cijela rasprava, ako bi danas odgovarao na sva pitanja. Naveo je da će zatražiti stenogram svih današnjih diskusija i da će se o njima izjasniti prilikom usvajanja Programa rada Savjeta ministara.

- Siguran sam da će se u programu rada naći mogo toga o čemu se vi govorili, jer je to širi dokument od ekspozea - rekao je on.

Tegeltija je u ekspozeu istakao da je u potpunosti privržen principu vladavine prava, poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

On je izrazio punu privrženost načelima i vrijednostima na kojima počivaju savremene demokratije svijeta i naglasio da će biti pravilo ponašanja novog Savjeta ministara.