latinica  ћирилица
05/12/2019 |  15:50 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Novitović naložio prekid učešća na radionici saradnje BiH i Amerike

Svi predstavnici organa, institucija, javnih preduzeća i ustanova iz Republike Srpske su, prema odluci vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milana Novitovića, prekinuli učešće u radionici saradnje BiH i SAD pod nazivom "Odgovor na prirodne nepogode i druge nesreće", saopšteno je danas iz Uprave.
Civilna zaštita Republike Srpske - Foto: RTRS
Civilna zaštita Republike SrpskeFoto: RTRS

Novitović je istakao da je u toku organizovane i sprovedene radionice postojao, i kroz zaključak o imenovanju direktora vježbe definisan, stav kojim se u potpunosti pokušao ignorisati i ukinuti sistem koordinacije, te nametnuti sistem subordinacije Ministarstva bezbjednosti BiH u sistemu zaštite i spasavanja.

- Iz tih razloga sam, kao vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite donio odluku o prestanku učešća i napuštanju radionice. Nemamo obavezu sprovođenja usvojenih zaključaka na ovoj radionoci - naveo je Novitović.

Iz Republičke uprave civilne zaštite naglašavaju da su pojedinačni istupi i pokušaji da u sistemu zaštite i spasavanja, pa bilo to i vježbi, definišu postojanje subordinacije, u suprotnosti sa zakonima i interesima Republike Srpske.

Radionicu je organizovao ekspertski tim iz SAD sastavljen od predstavnika inženjerskog tijela Američke vojske sa predstavnicima Agencije za upravljanje vanrednim situacijama države Merilend.

Iz Republičke uprave dodaju da su napustili tu radionicu, poštujući ustavno–pravni poredak i zakone Republike Srpske i BiH, a poštujući interese Srpske, te uvažavajući kodeks ponašanja imenovanih predstavnika iz Srpske u radnim tijelima za izradu zakona drugih propisa i projekata na nivou BiH.

Iz Republičke uprave civilne zaštite naglašavaju da su okvirnim Zakonom o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodne i druge nesreće BiH jasno definisane uloge i obaveze učesnika sistema.

- Ministarstvo bezbjednosti BiH i njegovi zaposleni nemaju nijednu nadležnost u sistemu zaštite i spasavanja BiH, osim koordinacije - navedeno je u saopštenju.

Koordinacija se, ističu iz Uprave, vrši između nosioca poslova za zaštitu i spasavanje, odnosno organa i službi civilne zaštite entiteta i Brčkog, te je definisano da entiteti u okviru nadležnosti i oblasti zaštite i spasavanja uređuju, planiraju, obučavaju, organizuju, finansiraju i sprovode zaštitu i spasavanje.

Propisano je da Ministarstvo bezbjednosti BiH obavlja stručne i druge poslove u koordinaciji sa entitetima i Brčko distriktom, te realizuje zakonom propisane nadležnosti, navedeno je u saopštenju.