X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/12/2019 |  16:13 | Izvor: B92

Kokoškov o strancima u reprezentaciji: A da se jave Lebron i Durent?

Selektor Srbije Igor Kokoškov prokomentarisao je još jednom vječito pitanje – da li bi stranci trebalo da igraju za reprezentaciju.
Igor Kokoškov - Foto: Novosti.rs
Igor KokoškovFoto: Novosti.rs

Nekoliko dana po imenovanju Kokoškova za nasljednika Aleksandra Đorđevića, pojavila se vijest da bi za "Orlove" mogao da zaigra Frenk Kaminski, koji ima srpske korjene.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja je odolila trendu naturalizovanja Amerikanaca.

- Mislim da bi trebalo igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji mogućnost da naturalizovani stranac može igrati za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da kod tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, no hipotetički gledano, da Lebron Džejms ili Kevin Durent izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uvjeren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora da donese veći kvalitet, da bude bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi to bio problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijel Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao "ne" za strance, onda bi to trebalo da važi jednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke mnogo jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje - rekao je Kokoškov.

Kokoškov je otkrio ko su najbolji igrači iz bivše Јugoslavije po njegovom mišljenju.

- Dražen je u vrijeme kad sam odrastao i formirao se bio idol generacija. Zbog Dražena smo zavolili košarku. Dražen nije bio samo košarkaška, on je bio rok zvijezda. Bez dileme, Dražen je broj jedan, Sašu Đorđevića bih stavio na broj dva, Toni Kukoč na tri i Vlade Divac na četiri - istakao je Kokoškov.