latinica  ћирилица
05/12/2019 |  16:54 | Autor: SRNA

Golić: Saradnja dala dobre rezultate

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da je dosadašnja saradnja Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u oblasti energetske efikasnosti dala dobre rezultate.
Banjaluka: Golić - Nesl - Foto: SRNA
Banjaluka: Golić - NeslFoto: SRNA

Golićeva je tokom razgovora sa šefom Kancelarije EBRD-a u BiH Manuelom Nesl izrazila očekivanja da će EBRD u narednom periodu moći da ponudi modele za finansiranje energetske obnove zgrada kolektivnog stanovanja, sa povoljnim kamatnim stopama, s obzirom na veliku zainteresovanost zajednica etažnih vlasnika za ovaj vid sanacije, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golićeva i Neslova ocijenile su da su neophodna veća ulaganja u mjere energetske efikasnosti, ne samo u javnom nego i u privatnom sektoru, između ostalog, zbog sve većih posljedica klimatskih promjena.

Na sastanku je bilo riječi i o načinima refinansiranja sredstava od ušteda od ostvarenih mjera energetske efikasnosti, kao i o proširenju saradnje EBRD-a sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Posebna pažnja posvećena je planovima Ministarstva za unapređenje oblasti upravljanja otpadom, te je dogovoreno da se naredni sastanak, u širem formatu, održi početkom naredne godine, nakon usvajanja Republičkog plana upravljanja otpadom.

Sastanku je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović.