latinica  ћирилица
05/12/2019 |  18:02 ⇒ 18:09 | Autor: sputniknews.com

Vlada Crne Gore utvrdila prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti

Vlada Crne Gore utvrdila je izmijenjeni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se u potpunosti prihvataju smjernice Venecijanske komisije, izjavio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.
Vlada CG utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti (foto: Sputnik/Vladimir Vяtkin) -
Vlada CG utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti (foto: Sputnik/Vladimir Vяtkin)

- Dobili smo jedan moderan liberalan tekst zakona. Današnjim činom Vlada ispunjava i ustavnu obavezu koja je od kapitalnog značaja. Država izlazi u susret i prošlim i budućim generacijama - rekao je Pažin.

Pažin je odgovorio i na pitanje da li je bilo dodatnih susreta i razgovora sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

- Nama je u interesu bilo da kreiramo zakon koji će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru. Imali smo susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, ali nažalost oni nisu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Evropske komisije, uslovljavajući taj dijalog razgovorima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, i zahtijevajući da se otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuju ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo - izjavio je Pažin.

On je dodao da se novim Zakonom garantuje pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici, kao i da "Vlada nema namjeru da bilo koga iseljava iz hramova".

Na pitanje da li očekuje reakciju Mitropolije crnogorsko-primorske i eventualni poziv vjernicima da brane hramove, Pažin je kazao da Mitropolija "nema od koga da brani hramove".

- Naravno da je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da učestvuje u slobodnom i javnom diskursu o ovim pitanjima i siguran sam da njihov stav o svim ovim pitanjima neće izostati - naglasio je Pažin.