latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:28 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Tegeltija predsjedavajući Savjeta ministara, slijede konsultacije

Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdio je imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara i na ovoj poziciji naslijediće Denisa Zvizdića iz SDA.

Za ovu odluku glasalo je 28 poslanika. Protiv je bilo 8 poslanika, a suzdržana dva. Kao prioritete za naredne tri godine novi predsjedavajući Savjeta istakao je socio-ekonomske reforme.

Јačanje institucionalne saradnje sa svim nivoima vlasti kroz do sada nezabilježene zajedničke sjednice Savjeta ministara i vlada entiteta i Distrikta Brčko – tako Zoran Tegeltija vidi trogodišnji mandat svog budućeg Kabineta. Upravo zajedničke socio-ekonomske refrome za period do 2022. godine, koje su već usvojile entitetske Vlade biće u fokusu novog Savjeta ministara.

- Ključne reformske oblasti Savjeta ministara su ekonomija, reforma javne uprave, evrointegracije, vladavina prava, saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama, potom migrantska kriza, izbjeglice, raseljena lica i povratnici i mladi, žene i ostale osjetljive kategorije - istakao je Tegeltija.

A osim migrantske krize i drugi bezbjednosni izazovi na koje, kako je rekao, u prethodnom periodu nije pronađen adekvatan odgovor, biće na "radaru" budućeg Savjeta.

Posebno mjesto imaće poljoprivreda a imperativ u radu biće razvoj energetskih potencijala i saobraćajna infrastruktura. Govoreći o evrointegracijama, Tegeltija je u svom ekspozeu potcrtao primjenu mehanizma koordinacije u punom kapacitetu. A saradnju s NATO-om smjestio u okvire interesa BiH i konstitutivnih naroda polazeći od usvojenog Programa reformi kao bazičnog dokumenta.

Tegeltijin koncept budućeg djelovanja bezrezervnu podršku dobio je od partijskih kolega. A ni partnerski nisu imali većih primjedbi.

- Ono što jeste veoma važno i što ohrabruje jeste činjenica što se zasniva prije svega bazična politika na unutrašnjem svih nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima - napomenuo je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

- Ono što ohrabruje je da je gospodin Tegeltija imao odmjeren ekspoze, da je u ekspozeu akcentirao neka od pitanja koja su dugo prisutna kao značajan problem i da nije bježao od rješavanja tih problema - kaže Halid Genjac, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Opozicija ne misli tako. Više od svih problema koje opterećuju BiH, interesovala ih je saradnja sa NATO-om, i ponovo sadržaj još neviđenog Programa reformi koje je usvojilo Predsjedništvo. Provokativno su predlagali formiranje Ministarstva poljoprivrede na bh. nivou, način izmjene Ustava BiH i već sada procjenjivali šta će iz ekspozea biti realizovano.

Tegeltija je ipak odgovorio, još pred parlamentarnom komisijom prošle sedmice.

Ponovio danas pred novinarima, nakon potvrde imenovanja. I nije, kako opozicija opet pogrešno "interpretira" njegove riječi, inicirao povećanje PDV, već govorio o izmjenama zakona koje su usvojene na sjednici Uprave za indirektno oporezivanje prije dvije godine, u međuvremenu stigle pred parlamentarne komisije i BiH i entiteta, i koje podrazumijevaju samo tehničke korekcije usklađene sa evropskim direktivama.

Već za prvi radni dan novi predsjedavajući Savjeta ministara najavio je konsultacije sa predstavnicima stranaka parlamentarne većine oko sastava svog kabineta.

Resori su već dogovoreni, no personalna rješenja stranke još ne otkrivaju. Tegeltija ne isključuje mogućnost da na sjednicama Predstavničkog doma već preliminarno zakazanim za 18. ili 23. decembar dobije kompletan Kabinet.