latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:49 ⇒ 19:50 | Autor: TANЈUG

Sukobi tokom protesta u Francuskoj (VIDEO)

Više od 510.000 demonstranata izašlo je na ulice oko 70 gradova širom Francuske kako bi protestovali protiv najavljenih penzionih reformi tokom jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji u posljednjih nekoliko decenija.
Francuska - protesti - Foto: Screenshot/YouTube
Francuska - protestiFoto: Screenshot/YouTube

Protesti su skoro u potpunosti paralisali javni prevoz, a demonstracije u Parizu obilježili su sukobi pošto je policija ispalila suzavac na učesnike protesta.

U glavnom gradu Francuske policija je zadržala u pritvoru 87 osoba, navode zvaničnici, a prenosi Bi-Bi-Si.

Kako prenosi Rojters, desetine hiljada članova sindikata marširalo je centrom Pariza, a sukobi su izbili kada se grupa ljudi koja je nosila maske i crnu odjeću, izdvojila i opustošila jednu autobusku stanicu u blizini Trga Republike, porazbijala prozore na radnjama i gađala policiju vatrometom. Policija je nakon toga ispalila suzavac, kažu očevici Rojtersa.

Nedaleko odatle, policajci su upotrijebili pendreke kako bi se odbranili od demonstranata obučenih u crno, koji su pojurili prema njima.

Francuski list Mond dodaje, pozivajući se na AFP, da su protesti održani i u Marseju, Tuluzu, Bordu, Grenoblu i mnogim drugim gradovima u Francuskoj.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosilo je transparente na kojima piše "Makron se izgubio" i "Ne dirajte naše penzije", prenosi Rojters.

U Nantu, učesnici protesta gađali su policiju projektilima, poslije čega je ona ispalila suzavac.

Saobraćaj u gradovima je paralisan zbog štrajka, a ne rade ni željeznički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto.

Stotine letova je otkazano.

Zaposleni u željeznici najavili su da će i sutra štrajkovati, dok su članovi sindikata u kompaniji RATP koja je zadužena za autobuski i metro saobraćaj saopštili da će štrajkovati do ponedjeljka.

U Parizu su zatvorene popularne turističke destinacije poput Ajfelove kule, nacionalnog muzeja Orse i Versajskog dvorca, prenosi Bi-Bi-Si.

Širom Francuske sindikati su organizovali štrajk, jedan od najvećih u posljednje vreme, kojim žele da natjeraju francuskog predsjednika Emanuela Makrona da odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsjedničke kampanje.