latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:52 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

U probni rad pušteno postrojenje za odsumporavanje u TE Ugljevik

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Ugljevik, danas je pušten u probni rad.

Izgradnjom ovog postrojenja vrijednog 80 miliona evra, ova termoelektrana, kad je u pitanju zaštita životne sredine, postaje najčistija u regionu.

Završetkom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, ugljevička termoelktarana otvara novo poglavlje. Emisija štetnih gasova biće smanjena za 80 puta, čime su ispunjeni svi rigorozni uslovi evropske legislative u oblasti ekologije.

- Pokazujemo da smo odgovorna energetska kompanija koja ispunjava međunarodne obaveze, ugovore sa energetskom zajednicom, nacionalni plan o redukciji polutanata - istakao je Zlatko Malović, menadžer projekta postrojenja za odsumporavanje dimnih gasiva u RiTE Ugljevik.

Prva rata kredita od 80 miliona evra već je uplaćena, navode u upravi i podsjećaju da je kredit obezbijeđen zahvaljujući Vladi Јapana, čiji su stručnjaci, uz domaće firme, bili izvođači radova na postrojenju.

- Mi smo prva termoelektrana BiH Koja je uradila ovaj sistem za odsumporavanje dimnih gaova i sigurno smo ekološki najprihvatljivija termoelektrana u okruženju. Sa ovim su stvoreni uslovi za dalji rad. Svi mi ovde razmišljamo, s obzirom na zalihe uglja u ovom kraju, o izgradnji novog bloka - istakao je Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik.

Rudarski inžinjeri, danas okupljeni na međunarodnoj konferenciji u Ugljeviku, nemaju dilemu u pogledu značaja i perspektiva uglja u proizvodnji el. energije.

- Svi moramo da obratimo veoma ozbiljnu pažnju i da učinimo sve što je moguće da poboljšamo iskorištenje i smanjimo emisije štetnih gasova - napomenuo je prof.dr Vladimir Pavlović, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu. 

Učesnici iz Njemačke naveli su da se u njihovoj zemlji 50 odsto energije dobija upravo iz fosilnih goriva. Termoelktrane emituju ispod jedan odsto od ukupne emisije CO2 u svijetu i sa tehnološkim unapređenjima, i dalje će uz obnovljive izvore energije, biti važan segment svjetske energetske zajednice .