X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/12/2019 |  20:53 ⇒ 06/12/2019 | 08:58 | Izvor: RTRS

Tegeltija za Pečat: Prioritet ekonomija i evropske integracije (VIDEO)

Prioritet u radu novog Savjeta ministara biće ekonomija, ali i evropske integracije, poručio je Zoran Tegeltija, presjedavajući Savjeta ministara u našoj emisiji Pečat.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

On je istakao da je neformiranje vlasti u proteklih 14 mjeseci ostavilo teške posljedice.

- Prije svega dovelo je do blokade mnogih investicionih projekata. Zbog toga, i meni lično je jako važno da što prije krenemo sa radom, da odblokiramo procese koji su u ozbiljnom zastoju. Pored ekonomije i evropskih integracija, bavićemo se i migrantskom krizom, ali bio sam jasan da će ekonomija konačno izaći u prvi plan - nagovijestio je Tegeltija za RTRS.

Pojasnio je i proceduru oko izbora ministara i zamjenika, i koliko bi to sve trebalo da traje.

- Procedura izbora Savjeta ministara je različita od izbora Vlade Republike Srpske, i u prvom momentu i meni je sama procedura bila nepoznata. Danas smo napravili prvi korak, a sada nam slijedi izbor devet ministara i 10 zamjenika u Savjetu ministara, i bez završetka tog procesa i ja kao presjedavajući Savjeta ministara ne mogu da radim - istakao je Tegeltija.

Tegeltija je nagovijestio prve aktivnosti već u petak, ali i tokom vikenda, i početkom sljedeće sedmice.

- Neophodno je da se u narednim danima obave konsultacije sa onim političkim partijama koje su postigle sporazum oko principa rada i funkcionisanja zajedničkih institucija. U toku sutrašnjeg dana završićemo konsultacije sa političkim partijama u Republici Srpskoj, a početkom naredne sedmice započećemo sa političkim partijama iz Federacije BiH - poručio je Tegeltija.

Naglasio je, da tek poslije toga dolazi onaj teži dio, procedura oko provjera imena.

- Do samih imena doći ćemo vrlo brzo, ali onda dolazi onaj teži, proceduralni dio. Popunjavanje njihovih izjava, dostava Izbornoj komisiji i SIPA na provjere. Evidentno da za 19 ljudi treba vremena, i tek onda se vraćamo u PS BiH. Moje mišljenje je da bi sve moglo biti završeno do kraja godine, ili najkasnije početkom 2020. - iznio je planove Tegeltija.

Povezane vijesti:

Sve o danu odluke i potvrđivanju novog predsjedavajućeg Savjeta ministara (VIDEO)