X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/12/2019 |  08:28 ⇒ 08:46 | Izvor: TANЈUG

Putin poklonio Vučiću pušku Milana Obrenovića (FOTO)

Poslije više decenija, a možda i cijelog vijeka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju jer ju je predsjedniku Srbije u srijedu poklonio Putin.
Putin poklonio Vučiću pušku Milana Obrenovića -
Putin poklonio Vučiću pušku Milana Obrenovića

Kako piše današnja "Politika", publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović kaže da je riječ je o pušci M-1870, jednometki sistema "pibodi", proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od "Providens tul kompani" iz SAD.

Puška je poklonjena Milanu Obrenoviću, najvjerovatnije 1869, u vrijeme kada je bio maloljetni nasljednik trona.

- Povod je bio potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš ovim tipom puške. Primjerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti - objašnjava Bogdanović.

Ova puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi poslije Majskog prevrata 1903, kada je završena vladarska epoha ove porodice.

Nema pouzdanih podataka gdje je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posjedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsjedniku Rusije, koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik.

      View this post on Instagram

Predsednik Vučić poklonio je predsedniku Putinu ikonu Preobraženja Gospodnjeg iz 19. veka. Predsednik Putin poklonio je predsedniku Vučiću originalnu pušku Milana I Obrenovića koja je kupljena na aukciji.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 4, 2019 at 5:28am PST