latinica  ћирилица
06/12/2019 |  08:38 ⇒ 08:46 | Autor: TANЈUG

Pupovac: Plakati nisu provokacija

U okviru treće, završne faze kampanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) "Da se bolje razumijemo", napravljeni su plakati sa izbornim sloganima troje predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore na ćirilici. Predsjednik Savjeta SNV Milorad Pupovac ocijenio je da oni nisu provokacija.
Milorad Pupovac - Foto: RTS
Milorad PupovacFoto: RTS

- Nije provokacija ako se borite, ako insistirate i djelujete tako da se svaki čovjek u zemlji osjeća građaninom i da se razlike poštuju - izjavio je Pupovac za zagrebački Јutarnji list. Dodao je da je cilj kampanje razvoj tolerancije i osjećaja poštovanja razlika i prestanak identifikacije ćirilice "sa onim što nije".

Pupovac je objasnio da su poruke predsjedničkih kandidata iskorišćene da se pokaže da one znače isto na oba pisma, nezavisno od toga kako se pišu, kao i da se ohrabre svi ljudi srpske nacionalnosti da učestvuju na tim izborima.

Prema njegovim riječima, kakve god bile reakcije, one će biti pokazatelj zrelosti hrvatskog društva na priznavanje razlika, posebno na priznavanje pisma koje je istorijsko pismo i hrvatskog naroda.

Kako kaže, kakve god bile reakcije, one će biti korisne.

- Bude li više pozitivnih ili neutralnih, to će biti znak da ćirilica i građani koji je koriste ili se identifikuju sa ćirilicom, stiču sve više prava građanstva. Ako bude više negativnih, ili dovoljan broj, pokazaće se da je potrebno da svi radimo na tome da toga nema, a posebno ključne institucije države kao što su predsjednik ili predsjednica države - naglasio je Pupovac.

Plakati sa sloganima "Kolinda Grabar-Kitarović – Predsjednica. Јer Hrvatska zna", "Zoran Milanović – Normalno, predsjednik s karakterom", "Miroslav Škoro – Sad il' nikada!" mogu se vidjeti na bilbordima napisani na ćirilici na kojima u donjem desnom uglu stoji slogan SNV "Da se bolje razumijemo", biće postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

U izbornom štabu Grabar Kitarovićeve rekli su o bilbordima da svako ima pravo da piše i govori šta želi, ali da za to mora da ima odgovornost. U štabu Zorana Milanovića kazali da su čuli za plakate, ali da ih nisu vidjeli i da im je to normalno, bez obzira na kojem pismu su napisani.

Miroslav Škoro na svom Fejsbuku poručio je da to Pupovac navodno radi u sklopu kampanje, ali da bi se Hrvati i Srbi puno bolje razumjeli da Pupovac "od svega ne pravi etnobiznis".

Povezane vijesti:

Škori zasmetao plakat na ćirilici, pa napao Pupovca

SNV postavlja plakate Škore, Kolinde i Milanovića na ćirilici