latinica  ћирилица
06/12/2019 |  08:44 | Autor: SRNA

Vuletić: Velike sile pokušavaju da istisnu jedna drugu na Balkanu

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je da velike sile na Balkanu pokušavaju da jedna drugu istisnu i to čine preko leđa pojedinih država, pogotovo onih koji pokušavaju da vode nezavisnu politiku kakva je Srbija.
Vladimir Vuletić - Foto: TANЈUG
Vladimir VuletićFoto: TANЈUG

Vuletić je naglasio da to ništa suštinski ne mijenja na kursu Srbije koji je do sada bio jasan. 

- Srbiji je stalo do toga da se problem Kosova i Metohije riješi i vrlo je jasno postavila model kako do tog rešenja doći, a to je kompromis, samo je pitanje šta koja strana pod tim što nazivamo kompromis podrazumeva. Tu ništa nema novo niti se razlikuje stav SAD - rekao je Vuletić za RTS.

On je naveo da je i ranije bilo naznaka da se SAD neće protiviti nekoj vrsti teritorijalnog razgraničenja, i ta pomjeranja nisu nova u stavovima. 

- Nekada izgleda kao najava korekcija granica, to je nešto o čemu će vrijeme dati svoj sud - rekao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, istorija je takva da se moć i snaga pojedinih velikih zemalja ogleda u tome koliko su ekonomski snažne i koliko mogu da pomognu onim zemljama koje tu pomoć očekuju. 

- Ukoliko Zapad i SAD to ne mogu, a Kina i Rusija mogu, to govori o globalnijim pomjeranjima. Što se Srbije tiče, ona se ne opredjeljuje na ovaj ili onaj način, nego hoće da koristi prilike za ekonomski razvoj - zaključio je Vuletić.