X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/12/2019 |  09:13 ⇒ 09:30 | Izvor: SRNA

Francuska: Drugi dan haosa u saobraćaju zbog štrajka (FOTO)

Francuska je danas suočena sa drugim danom haosa u saobraćaju, zatvorenim školama i bolnicama koje rade sa nedovoljno osoblja pošto su sindikati saopštili da neće biti popuštanja u velikom štrajku protiv reforme penzionog sistema.
Štrajk u Francuskoj - Foto: Screenshot/YouTube
Štrajk u FrancuskojFoto: Screenshot/YouTube

Veći dio zemlje juče je bio u zastoju, pošto su zaposleni u sistemu prevoza obustavili rad, a pridružili su im se nastavnici, ljekari, policajci, vatrogasci i zaposleni u javnim službama.

Na ulicama Pariza demonstracije su prerasle u nasilje, pa je policija koristila suzavac. Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi.

Danas je u Parizu zatvoreno deset od 16 linija metroa, a otkazani su i polasci regionalnih vozova.

Štrajk u Francuskoj

Na putevima u glavnom gradu i okolini formirale su se kolone ukupne dužine preko 350 kilometara, prema podacima aplikacije Stijadin, pošto su mnogi građani krenuli na put svojim automobilima.

Radnici željeznice i danas su nastavili štrajk, a sindikat pariskog autobuskog prevoza i metroa saopštio je da će njihov protest trajati do ponedjeljka, 9. decembra.

Јuče su desetine hiljada demonstranata izašle na ulice Pariza i izazvale zatvaranje Ajfelovog tornja i dijelova Muzeja Luvr.

Makron želi da pojednostavi penzioni sistem, koji trenutno funkcioniše prema 40 različitih planova. Pojedini radnici, poput zaposlenih u željeznici ili pomorstvu, imaju pravo da odu u penziju deset godina prije većine ostalih radnika.

Povezane vijesti:

Sukobi tokom protesta u Francuskoj (VIDEO)

Francuska: Počele najveće demonstracije u posljednjih 25 godina (VIDEO)