X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/12/2019 |  10:27 ⇒ 10:40 | Izvor: SRNA

Čović: HDZ se zalaže za decentralizovanu BiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je u Zagrebu da se ova politička partija zalaže za decentralizovanu BiH.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

Čović je istakao da je BiH jedino moguća kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj se garantuju ljudska i građanska prava prema najvišim međunarodnim standardima, saopšteno je danas iz HDZ.

- To su naše vrijednosti za koje se zalažemo u BiH - istakao je Čović juče u Zagrebu na konferenciji "Demohrišćanske vrijednosti u politici i društvu".

On je rekao da bez korekcija nepravednog izbornog zakona nije moguće izgradnja društva zasnovanog na uzajamnom priznanju, solidarnosti i zaštiti ustavnih prava konstitutivnih naroda.

Taj zakon, ovakav kakav je, diskriminiše manjine u izbornom procesu i hrvatskom narodu uskraćuje pravo na demokratski izbor svojih legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, istakao je Čović.

Govoreći o smjeru i zalaganju HDZ BiH, on je istakao da se stranka zalaže za decentralizovanu zemlju socijalne pravde, jednakih i standardizovanih kolektivnih prava naroda i pojedinačnih prava građana.

- Nažalost ona danas takva nije - rekao je Čović, te istakao neobjašnjive nedemohrišćanske, gotovo iracionalne nasrtaje na ideje pluralizma, federalizma i društveno-političke ravnopravnosti.

Razumijevanje i praštanje do pomirenja, smatra Čović, jeste put nadilaženja suprotstavljenosti i napetosti među narodima i u BiH, i ujedno evropski put.

On je istakao da je cilj djelovanja HDZ BiH osiguranje hrvatskog postojanja u BiH i očuvanje integriteta hrvatske nacije i narodnog bića u zajedničkoj zemlji triju suverenih, ravnopravnih i konstitutivnih naroda.