X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/12/2019 |  10:51 ⇒ 13:06 | Izvor: klix.ba

Migranti iz Vučjaka od ponedjeljka u kasarni kod Sarajeva

Transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak. Dogovoreno je ovo na jutrošnjem sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.
Migranti na Vučjaku - Foto: klix.ba
Migranti na VučjakuFoto: klix.ba

- Radimo intenzivno na opremanju kasarne u Blažuju i ona će vrlo brzo biti spremna. Do kraja sljedeće sedmice Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo van USK. Napravićemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice - rekao je Mektić.

Komunalne službe će ukloniti šatore i očistiti prostor kako ne bi bilo mogućnosti povratka. Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što to ne žele, jer kako kaže Mektić, oni su ovdje ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini.

Premijer Unsko-sanskog kantona istakao je kako ga raduje ishod ovog dogovora s obzirom na to da će se riješiti problem Vučjaka, ali i drugih centara.

Istakao je kako će na transportu biti angažovane sve raspoložive policijske snage Unsko-sanskog kantona, a materijalno-tehnički dio u koji spadaju autobusi osiguraće Ministarstvo bezbjednosti BiH.