latinica  ћирилица
06/12/2019 |  11:19 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Most Bratoljub konačno dolazi na red

Formiranje Savjeta ministara i deblokada rada Parlamentarne skupštine BiH odblokiraće mnoge projekte, prije svega infrastrukturne, koji su bili na čekanju zbog nefunkcionisanja institucija na bh. nivou. Јedan od projekata koji čeka završetak jeste i most i carinski terminali kod Bratunca.

Most Bratoljub između Srpske i Srbije, Ljubovije i Bratunca, izgrađen je prije tri godine. Međutim, zbog nefunkcionisanja zajedničkih institucija i dalje nije u upotrebi. Nagovještaj da bi, formiranjem novog Savjeta ministara stvari krenule sa mrtve tačke, donio bi veliko olakšanje.

Otvaranje granica u ovom djelu Podrinja omogućiće povećanje robne razmjene. To očekuju i u bratunačkom rasadniku malina.

- Izvoz će nam biti jednostavniji i lakši, naši kupci su isključivo iz Srbije  - ističe Marina Јovanović, direktorka rasadnika "Malina -Bratunac".

Načelnik opštine Bratunac očekuje da će formiranjem Savjeta ministara i usvajanjem budžeta za 2020. godine konačno biti obezbijeđeno potrebnih tri miliona maraka.

- Mi smo već pripremili dokumentaciju za izgradnju industrijske zone, a u saradnji sa "Putevima Srpske" radićemo zaobilaznicu - naglasio je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.  

Istovremeno, otvaranjem ovog mosta radiće se zaobilaznica oko Bratunca i još nekoliko kapitalnih projekata.

- Pored zaobilaznice radićemo i industrijsku zonu - dodao je Mlađenović.

Јedina dva mosta u Srednjem Podrinju izgubili su 2010. godine status carinskog prelaza za robe i usluge. Najbliži granični prelaz je Karakaj kod Zvornika.