X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/12/2019 |  11:20 ⇒ 12:45 | Izvor: RTRS

Prijedor: Učenička izložba "Kreativna ćirilica"

U prijedorskoj Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" otvorena je izložba "Kreativna ćirilica". Riječ je o izložbi radova učenika osnovnih škola o temi ćiriličnog pisma.

Izložba "Kreativna ćirilica" dio je projekta "Očuvanje i promocija ćiriličnog pisma kao kulturnog nasljeđa", koje sprovodi Udruženje "Marko Polo" iz Banjaluke. Pokrovitelj projekta je Ministrastvo prosvjete i kulture Srpske.

- Naša zamisao je bila da krenemo od najmlađih, odnosno od učenika srednjih i osnovnih škola, koji su kroz svoje kreativne radove predstavili najljepše neke narodne umotvorine i uz krasopis na ćirilici ono što za njih znači ćirilica - rekla je Aleksandra Žutić, predsjednica Udruženja "Marko Polo" Banjaluka.

U Udruženju kažu da su radovi za izložbu "Kreativna ćirilica" pristigli iz Prijedora, Banjaluke, Srbije, Hrvatske i Švajcarske. Ističu da je veoma važno da su učestvovale i škole iz dijaspore.

- Već smo izložili u Banjaluci dio radova, zatim imamo izložbu u Prijedoru i pored toga radovi su takođe izloženi u prostorijama Udruženja "Marko Polo" u Banjaluci - dodala je Žutićeva.

Pokrovitelj izložbe u prijedorskoj Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" je grad Prijedor.

- Sretni smo zbog toga što smo danas domaćini Udruženju "Marko Polo", koje je i nosilac ovog projekta. Ovdje su kreacije naših mladih učenika s područja Prijedora, Banjaluke iz Srbije. Nadam se da će i posjetioci uživati - rekao je Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Izložba "Kreativna ćirilica" u Prijedoru biće otvorena do petka, 6. decembra.