X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/12/2019 |  12:14 ⇒ 16:53 | Izvor: SRNA

Merkelova u obilasku Aušvica (VIDEO)

Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je danas u kompleks nekadašnjeg nacističkog logora smrti Aušvic, što je njen prvi obilazak ovog ozloglašenog mjesta.
Angela Merkel obilazi Aušvic - Foto: Screenshot/YouTube
Angela Merkel obilazi AušvicFoto: Screenshot/YouTube

Merkelova je donijela i donaciju od 60 miliona evra za Fondaciju Aušvic. Novac će biti iskorišten za finansiranje konzervacije fizičkih ostataka ove lokacije - baraka, stražarskih kula i ličnih predmeta, poput cipela i kofera ubijenih.

Ova donacija uslijedila je pored 60 miliona evra koje je Njemačka donirala kada je Fondacija osnovana prije deset godina, saopštio je državni muzej Aušvic-Birkenau.

Ovim je Njemačka donirala ukupno 120 miliona evra, što je pojedinačno najviše među 38 zemalja koje su dale doprinose, prenio je AP.

Kao i u prethodnom slučaju, polovina novca dolazi iz federalnog budžeta, a pola od njemačkih pokrajina i predstavlja priznanje odgovornosti njemačkog naroda.

Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Merkelova je odavala počast žrtvama u drugim nacističkim koncentracionim logorima. Ona je pet puta obišla izraelski Muzej Holokausta i Memorijalni centar Јad Vašem.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je posjeta Merkelove "istorijska" i da je ovo tek treći dolazak aktuelnog šefa njemačke administracije na ovo mjesto.

Nacistička Njemačka ubila je 1,1 milion ljudi u logoru Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu. Većina žrtava bili su Јevreji koji su tu transportovani iz čitave Evrope, a usmrćeni su u gasnim komorama.

U logoru su ubijene i desetine hiljada drugih ljudi, uključujući Poljake, sovjetske zarobljenike i Rome.

Logor je oslobodila sovjetska armija 27. januara 1945. godine.