latinica  ћирилица
06/12/2019 |  12:18 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Predstava pozorišta "Јazavac" razgalila publiku

Predstava "Istina" Gradskog pozorišta "Јazavac" iz Banjaluke oduševila je i nasmijala publiku u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pričom o ljubavnim prevarama između dva bračna para, najboljih prijatelja.
Istočno Sarajevo - Festival malih scena i monodrame - predstava "Istina" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Festival malih scena i monodrame - predstava "Istina"Foto: SRNA

Predstavu, koja je odigrana sinoć, režirao je Željko Stjepanović, koji i igra u ovom pozorišnom komadu zajedno sa Ljubišom Savanovićem, Aleksandrom Spasojević i Draganom Marić. 

- Tekst komedije napisao je francuski mladi pisac Florijan Zeler i taj tekst mi se odmah dopao jer je dobro i nekako pametno napisan, a gledaoce vodi tokom čitave predstave da ne znaju šta će se dogoditi na kraju - rekao je Stjepanović Srni.

Prema njegovim riječima, ta neizvjesnost i jeste ono najljepše što se dešava u ovoj intrigantnoj priči koja se bavi temom istine i laganja. 

- Iako je naziv predstave "Istina", ovaj komad se više bavi problemom laži i laganja između prijatelja. Današnje vrijeme je ionako puno laži, a malo ko govori istinu, pa tako jedan od junaka kaže da bi mnogo lakše bilo ako bi svi govorili istinu, a drugi mu odgovara da bi to zapravo bila propast - pojašnjava Stjepanović.

On je naveo da danas nije baš popularno govoriti istinu. 

- Kad ljudi lažu, čini mi se kao da na sebe navlače neku lažnu masku, jer ne žele da se ogole i daju partneru onakvi kakvi jesu, sa svim svojim manama i vrlinama, plašeći se da ih oni neće prihvatiti, pa to laganje krene kao određeni odbrambeni mehanizam, što se sigurno na kraju ne može dobro završiti - rekao je Stjepanović.

On je istakao da je istina prvi preduslov za ljubav.

Stjepanović kaže da je publika u Istočnom Sarajevu, koja pomno prati programe 24. Festivala malih scena i monodrame, sinoć bila "peti partner" glumcima "Јazavca". 

- Prema reakcijama publike, mnogi su se večeras prepoznali u situacijama kada svako od nas pokušava da se lažima opravda od svojih nedoličnih postupaka - naveo je Stjepanović.

Sinoć je odigrana i monodrama Isidore Bjelice "Šta ostaje poslije zanosa?", koja, u izvođenju Јelice Brestovac, govori o srpskoj kraljici Nataliji Obrenović. 

- U monodrami se prikazuje život kraljice Natalije, ali nije to samo istorijska priča, jer će se u ovom višeslojnom komadu prepoznati svaka žena koja je osjetila šta znači biti prevaren, izdan, šta znači borba za dijete - rekao je Srni selektor Festivala Ljubo Božović.

Prethodno, u 17.00 časova promovisana je knjiga autora Šćepana Aleksića "Čekajući žutu vojsku", koja je dobitnik treće nagrade "Zlatna sova" za 2019. godinu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Aleksić je rekao da sve u ovom romanu polazi upravo od naslova, odnosno od proročanstva koje kaže da poslije svih vojski u Hercegovinu dolazi "žuta vojska" ili, kako Hercegovci i hercegovački proroci kažu, "žuti mravi". 

- Roman "Čekajući žutu vojsku" jeste mala hronika Hercegovine i Bileće, odnosno jedna romaneskna istorija ovog dijela Republike Srpske u posljednjih 200 godina. Poslije svih vojski koje su došle u Bileću, u Hercegovinu, a bilo ih je mnogo i nijedna nije donijela dobro, dolazi `žuta vojska` za koju proročanstvo kaže da će donijeti boljitak u ovaj kraj - kaže Aleksić.

Predstava u režiji Irfana Mensura "Primadone", koju igraju glumice produkcije "Јugoart" iz Beograda Tanja Bošković i Rada Đuričin, biće odigrana večeras u takmičarskom dijelu 24. Festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo.

Zbog bolesti glumice Ljiljane Stjepanović otkazana je monodrama "Gospođa ministarka" koju je režirao Vlastimir Repić prema monodrami Branislava Nušića, a umjesto ove glumac Ivan Perković odigraće monodramu "Svetozar T`reći".

Za večeras je predviđena i promocija dječijeg romana "Nije Instagram guma na biciklu", autora Vladimira Kalamande, koji je ove godine nagrađen "Zlatnom sovicom" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Svečano zatvaranje 24. Festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo i dodjela nagrada za najbolje glumce i predstave biće održano sutra uveče nakon izvođenja predstave "Ljubavna lista" u režiji Branka Ilića, a igraju glumci Tetra mladih sa Cetinja.

Ovoj predstavi prethodiće monodrama "Mistero Bufo", u režiji Li Delonga, a igra Dražen Šivak, glumac Kazališta "Grupa" i Triko cirkus teatar Zagreb, kao i promocija knjige poezije "Pohodnik po svojoj volji", autora Nedeljka Zelenovića, književnika iz Istočnog Sarajeva.