latinica  ћирилица
06/12/2019 |  15:18 | Autor: SRNA

Linta: Zatražiti izručenje generala Đukića Srbiji

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je kao skandaloznu i antievropsku namjeru Hrvatske da i dalje sudski progoni generala Borislava Đukića, te pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da zbog toga uputi protest Zagrebu i zatraži njegovo izručenje Beogradu.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je ocijenio da monitrani proces generalu Đukiću nije samo suđenje jednom čovjeku, već i ЈNA, Vojsci Republike Srpske Krajine, krajiškim Srbima i Srbiji, da bi se opravdala zločinačka politika ustaškog režima Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste velike Hrvatske.

- Takođe, cilj sudskih procesa jeste da se opravda besmislena optužba hrvatske strane da su Srbi, tobože, bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve koje su vodile oslobodilački rat - upozorio je Linta.

On je konstatovao da je tragična činjenica da je penzionisani general ЈNA Borislav Đukić novembra prošle godine u Županijskom sudu u Splitu osuđen na devet godina u klasičnom montiranom procesu za navodni ratni zločin - rušenje brane "Peruća", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je naveo da je tokom sudskog postupka protiv generala Đukića napravljen niz nezakonitih radnji i nije izveden nijedan dokaz da je bio blizu brane "Peruća" i naredio podređenima da aktiviraju eksploziv.

- Osim toga, hrvatsko tužilaštvo je, po nalogu hrvatskih vlasti, protiv generala Đukića pokrenulo drugi montirani sudski proces i podiglo optužnicu za navodne ratne zločine na području Šibensko-kninske županije - rekao je Linta.

On je naglasio da je general Đukić svoju vojničku dužnost obavljao časno i pošteno i nije počinio bilo kakav ratni zločin, za šta ga, na osnovu lažnih dokaza, tereti hrvatsko tužilaštvo.

- General Đukić je u oružanim sukobima učestvovao kao oficir ЈNA i pomagao u spasavanju napadnutih pripadnika ЈNA, njihovih porodica i zaštiti srpskog naroda - naveo je Linta.