X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/12/2019 |  16:39 ⇒ 19:59 | Izvor: vecernjenovosti

Pjesma za Handkea u Stokholmu, pa provokacija američkog novinara (VIDEO)

Austrijski književnik Peter Handke održao je danas u Švedskoj akademiji konferenciju za medije povodom uručenja Nobelove nagrade za književnost. Konferencija je započela aplauzom.
Handke u Stokholmu (Foto G. Čvorović/Novosti) -
Handke u Stokholmu (Foto G. Čvorović/Novosti)

Kako pišu Novosti, dio izvještača je, zatim, spontano zapjevao rođendansku pjesmu, jer Peter Handke baš danas puni 77 godina. Austrijski pisac je dirnut odslušao pjesmu koja mu je bila namijenjena.

Novinare je, na konferenciji koja traje svega pola sata, zanimalo mnogo toga, pa i to da li će Nobelova narada nešto promijeniti u njegovom životu.

- Sve će biti apsolutno isto kao i do sada - poručio je Handke.

Tokom konferencije desila se i provokacija, kada je Piter Mas iz američkog sajta Intersept postavio pitanje u kojem je tražio od Handkea da "prizna genocid u Srebrenici", što je dosta naljutilo čuvenog pisca koji insistira na tome da je u Stokhlom došao zbog doprinosa koji je dao knjižvenosti. 

Kako pišu Novosti, Mas je inače od trenutka kada je saopšteno da je Handke dobio Nobelovu nagradu, prednjačio u napadima na slavnog pisca.

Ipak, najveći dio novinara se danas na konferenciji u Švedskoj akademiji s pijetetom ponašao prema Handkeu i njegovom djelu, što je potvrdila i rođendanska pjesma.

Handke će sutra popodne održati svoj govor pred odabranom publikom na Akademiji, dok će mu nagrada, kao i svim laureatima biti uručena u utorak 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela, kako nalaže ceremonija.