latinica  ћирилица
06/12/2019 |  17:02 | Autor: SRNA

Pećanac: Skupština sutra o pitanjima za opstanak Srba

Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac izjavio je da će na sutrašnjoj godišnjoj sjednici Skupštine biti razmatrana mnoga pitanja od čijeg rješavanja zavisi opstanak malobrojnih Srba u FBiH.
Brane Pećanac - Foto: SRNA
Brane PećanacFoto: SRNA

Pećanac je rekao Srni da će među glavnim temama biti ustavnopravni položaj Srba u FBiH i migrantska kriza.

- Јoš jednom ćemo ponoviti da nećemo dozvoliti formiranje migrantskih kampova na područjima opština sa većinskim srpskim stanovništvom jer bi to dodatno ugrozilo opstanak Srba - kaže Pećanac.

On kaže da će na Skupštini biti razmatrana i uloga i značaj Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije u procesu održivog povratka Srba u FBiH, a da će Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove predstaviti analizu statusa nepokretne imovine u Federaciji.

- Bavićemo se i održivim povratkom u svjetlu projekata za zapošljavanje srpske populacije, smještajem i zbrinjavanjem starih i iznemoglih lica, programima razvoja, te kulturnim uzdizanjem Srba u FBiH. Јedna od tema biće i saradnja sa Srbijom, odnosno Odborom Skupštine Srbije za saradnju sa dijasporom - istakao je Pećanac.

Prema njegovim riječima, Savez srpskih udruženja "Zavičaj" okuplja 19 udruženja, a još najmanje deset iz Srpske, FBiH i Srbije najavilo je da će pristupiti toj asocijaciji.

Skupština Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" biće održana u Domu kulture u Glamoču sa početkom u 12.00 časova.