latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:31 | Autor: SRNA

Albanci podnijeli prijavu protiv Vučića

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom "zbog negiranja zločina i masakra u Račku", potvrdio je za "Kosovo onlajn" advokat Tom Gaši.
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll) -
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

Gaši, koji je bivši pravni zastupnik porodica navodnih žrtava u Račku kod Štimlja, krivičnu prijavu je podnio zbog Vučićeve jučerašnje izjave da je Račak fabrikovan.

On je, kako prenose mediji na albanskom jeziku u Prištini, u prijavi naveo da je Vučić negiranjem masakra u Račku i davanjem podrške bivšem ministru samoproglašeno Kosova Ivanu Todosijeviću "namjerno podsticao i javno podržao netoleranciju između etničkih grupa - Srba i Albanaca koji žive na Kosovu".

Gaši je naveo i da je "Vučić ovakvom izjavom počinio krivično djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju", za koje je na dvije godine zatvora u prvostepenom postupku osuđen Todosijević.

Ministarstvo spoljnih posova samoproglašenog Kosova saopštilo je da je danas pozvalo sve međunarodne institucije, posebno EU i SAD da izvrše pritisak na institucionalne vođe Srbije da prekinu sa govorom mržnje i negiranjem zločina.

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave samoproglašenog Kosova Ivan Todosijević, koji je i funkcioner Srpske liste, osuđen je juče nepravosnažno na dvije godine zatvora, a presuda je izrečena na osnovu optužnice koja ga tereti za "podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, podjele ili netrpeljivost".

Optužnica protiv Todosijevića podignuta je zbog toga što je povodom 20 godina od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".