latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:59 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Ruski hirurzi u posjeti UKC Republike Srpske

U periodu od 2. do 8. decembra u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske ordiniraju dva ruska hirurga iz oblasti onkologije i abdominalne hirurgije. Posjeta se realizuje u okviru saradnje UKC-a sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga.

Emintni ruski hirurzi zajedno sa stručnjacima sa UKC-a Republike Srpske iz oblasti onkologije i abdominalne hirurgije izvode intervencije.

- Ovu sedmicu imamo dva vanserijska hirurga, kakvi se rijetko mogu sresti u najvećim svjetskim centrima i ono što je vrlo bitno, hirurzi su ovdje danas i čitave sedmice sa pacijentima, radili su zajedno sa našim ljekarima i gdje su naši ljekari učili od hirurga svjetskog glasa - istakao je Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

Malhaz Cikoridze, načelnik Abdomenalne hirurgije Sankt Petersburg, pohvalio je UKC Republike Srpske.

- Ovaj klinički centar u Banjaluci je zaista savremen. Zaista su divne operacione sale, kompletna oprema, podrška je zaista dobra, aparatura je takođe veoma dobra, ono što moram takođe reći jeste da je kolektiv veoma dobar - poručio je doktor Cikoridze.

Znanje i umijeće, sinhronizacija pokreta i prilikom primjene različitih tehnika su izbrisali sve eventualne jezičke i tehničke barijere.

- Operacije su bile izvršene na visokom nivou, ljekari su zaista pravi profesionalci i ono što je vrlo važno za neurohirurgiju, da ona ne može bez visokopreciznih mikroskopa, što se ovdje posjeduje - naglasio je doktor Aleksandr Semjonov, načelnik Neurohirurgije iz Oktocentra Sankt Peterburg.

Radna posjeta je realizovana u okviru saradnje sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga koja se kontinuirano odvija od septembra prošle godine.