latinica  ћирилица
06/12/2019 |  21:35 ⇒ 21:41 | Autor: RTS

Lider Štajerske garde izbjegava zatvor

Predsjednik pokreta Ujedinjena Slovenija i lider Štajerske straže, Andre Šiško nije se pojavio na izdržavanju zatvorske kazne zbog "rušenja ustavnog poretka".
Andrej Šiško (Foto: delo.si) -
Andrej Šiško (Foto: delo.si)

Njegovi advokati tvrde da je podnio žalbu na odluku o upućivanju na izdržavanje kazne.

Sud u Mariboru je u martu osudio Andreja Šiška na osam mjeseci zatvora zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka, jer je sa grupom sljedbenika organizovao vojnu obuku u šumama oko tog grada.

Šiško je veći dio kazne odslužio dok je bio u pritvoru, a u petak je trebalo da se javi u zatvor kako bi odslužio kompletnu kaznu.

Lider Štajerske garde je u međuvremenu zatražio prevremeno puštanje iz zatvora, jer je već odslužio 80 odsto kazne, ali su ga slovenački organi odbili, tvrdeći da o ovom zahtjevu mogu da se izjasne tek kada Šiško bude iza rešetaka.

Andreja Šiška slovenački mediji opisuju kao nekadašnjeg vođu navijača lokalnog fudbalskog kluba i "kontroverznu figuru krajnje desnice", uz podsjećanje da ima "kriminalnu prošlost".

Šiško je slovenačkim medijima potvrdio da je on na objavljenim snimcima na društvenim mrežama i da je riječ o "štajerskoj straži" od nekoliko desetina maskiranih muškaraca srednjih godina, ali je odbacio tvrdnje da je to paravojna formacija i ocijenio kako im nije potrebna dozvola države da nose oružje, jer je to "osnovno ljudsko pravo".

Slovenački mediji prenose kako se Šiško ranije deklarisao kao esktremni nacionalista i predstavnik krajnje desnice, te kao "štajerski patriota".