latinica  ћирилица
07/12/2019 |  11:02 | Autor: SRNA

Petronijević: Presuda Todosijeviću skandalozna predstava Prištine

Odluka Osnovnog suda u Prištini da na dvije godine zatvora osudi bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave u Vladi samoproglašenog Kosova Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku je skandalozna predstava kosovskog pravosuđa, ocijenio je advokat Goran Petronijević.
Goran Petronijević (Foto:Medija centar Beograd) -
Goran Petronijević (Foto:Medija centar Beograd)

- To je potpuno nedospustiv način kvalifikovanja verbalnog istupa nekadašnjeg ministra Ivana Todosijevića koji je rekao istinu koju cijeli svijet zna - da je Račak insceniran - rekao je Petronijević za RTS.

Napominjući da slučaja "Račak" nema ni u jednoj presudi Haškog tribunala, Petronijević ističe da je sve što se radi na samoproglašenom Kosovu planirano u nekim drugim centrima, kao što je Vašington.

On ističe da je to nekada bio Brisel, koji je bio posrednik sa Vašingtonom, a sada je to direktno Vašington.

- Sve što se događa na Kosovu /i Metohiji/ u kontekstu je plana SAD za rješavanje problema na Kosovu. Sve što se govori u Prištini ide na slabljenje pozicije Srbije i pregovarača iz Beograda u daljem toku pregovora - ocijenio je Petronijević.

Tužbu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je masakr u Račku izmišljotina Vilijema Vokera, Petronijević vidi kao pokušaj izlazne strategije da tuže svakog ko izgovori "ono za šta svi znamo da je istina".

- Savjetujem svakom Srbinu sa Kosova da svaki dan po 100 puta ponovi "Račak je laž". Onda ćemo da vidimo da li će procesurati sve Srbe koji to izgovore ili one koji o samom slučaju govore kao stručnjaci, političari ili novinari s ciljem demaskiranja pokušaja Prištine da postane država - rekao je Petronijević.

Poznati advokat smatra da su optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića još jedna farsa Prištine, koja pokušava da prikrije sopstveni zločin.

- Ubijeđen sam da je Oliver Ivanović najviše smetao u ovom istorijskom trenutku, da Priština stoji i iza nalagodavca i iza izvršioca. Mislim da je jedan od glavnih motiva pokazati prstom na Beograd i uneti razdor između vlasti i opozcije - rekao je Petronijević.

On ističe da će kolateralna šteta biti optuženi koji se nalaze u pritvoru u kojem su proveli skoro godinu dana bez optužnice.

"U poslednjih šest meseci nije predočen nijedan novi dokaz. Pred isticanje roka od godinu dana navrat-nanos je podignuta optužnica za nekakvo prikrivanje zločina i za nestavestan rad u službi", navodi Petronijević.

On podsjeća da su još tri osobe, koje su u bjekstvu, označene kao organizatori kriminalne grupe koja je osnovana 2011. godine.

- Te godine su bili sukobi i paljenje administrativnih prelaza. Ako se misli na taj čin otpora za sprečavanje zauzimanja sjevera Kosova i Metohije onda vjerovatno organizovanu kriminalnu grupu predstavlja čitav srpski narod sa sjevera Kosova i Metohije - navodi Petronijević.

On ističe da nikakva uzročno-posljedična mreža ne postoji između onih koji su označeni za vođe kriminalne grupe i ubistva Olivera Ivanovića, posebno ne onih koji su označeni kao pomagači.