latinica  ћирилица
07/12/2019 |  12:14 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Dodik: Izbor novog Savjeta ministara najkasnije do 23. decembra

Sprski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da će najkasnije do 23. decembra biti zakazana sjednica Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio izabran novi Savjet ministara.

- Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD dogovoren je način i pristup SNSD-a za popunu pozicija Republike Srpske u Savjetu ministara BiH i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija obavlja konsultacije sa ostalim sttankama. Što se tiče SNSD-a, osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biće Staša Košarac, a ministar za saobraćaj i veze biće Vojin Mitrović - rekao je Dodik.

On je dodao da će skladu sa dogovorom sa koalicionim partnerima, biti popunjena i mjesta ministra za ljudska prava i izbjeglice i tri zamjenika ministara.

- Sinoć smo razgovarali sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je meni i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji saopštio da će do ponedjeljka dostaviti imena kandidata za ministre - rekao je Dodik.

Ako to isto učini i bošnjačka strana, kaže Dodik, Tegeltija može u ponedjeljak, 9. decembra da zatraži provjeru kandidata.

Dodik je rekao da očekuje da će do kraja iduće sedmice biti izvršena provjera kandidata za ministarska mjesta u Savjetu ministara, a sjednica Parlamentarne skupštine BiH bi u tom slučaju bila zakazana 18. decembra, a najkasnije do 23. decembra.

- Na ovaj način bi završili proces koji je neopravdano dugo trajao i koji je doveo do zastoja na mnogim poljima - rekao je Dodik u Banjaluci.