latinica  ћирилица
07/12/2019 |  13:59 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Održana komemoracija Nedeljku Mitroviću (FOTO)

U Banskom dvoru u Banjaluci danas je održana komemoracija povodom smrti dugogodišnjeg predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljka Mitrovića.
Komemoracija Nedeljku Mitroviću - Foto: RTRS
Komemoracija Nedeljku MitrovićuFoto: RTRS

Komemoraciji su, pored članova porodice, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Nedeljko Mitrović bio častan, dostojanstven i odmjeren čovjek, detaljan, uporan i neumoran u borbi za bolji položaj i status porodica i djece poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

- Sa osjećanjem najdubljeg bola danas se opraštamo od Nedeljka Mitrovića, od velikog čovjeka, supruga, oca, djeda, od našeg prijatelja i velikog borca za istinu o stradanju srpskog naroda u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu - navela je Cvijanovićeva obraćajući se na komemoraciji.

Cvijanovićeva se upisuje u Knjigu žalosti (Foto: RTRS)

Ona je konstatovala da odlazak čovjeka koji je dao ogroman doprinos traženju nestalih boraca i civila predstavlja nenadoknadiv gubitak, prije svega, za njegovu proodicu, ali i za njegove prijatelje, saradnike, kao i za cijelu Republiku Srpsku koju je svojom borbom za istinu i pravdu zauvijek zadužio.

- Od kraja rata, pa sve do posljednjeg trenutka Nedeljko je svoj život posvetio aktivnom traženju nestalih lica u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Nažalost, njegova borba je bila i lične prirode, pa je, pomažući drugima da pronađu članove svoje porodice nestale u ratnom vihoru širom Republike Srpske i BiH, istovremeno tražio i svog 19-godišnjeg sina Slavišu koji je nestao u septembru 1995. godine - naglasila je predsjednica Srpske.

Sudbina je htjela, rekla je Cvijanovićeva, da svojim nesebičnim i predanim radom pomogne mnogim porodicama, roditeljima, majkama i očevima, da pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih sahrane.

- Nažalost, napustio je ovaj svijet ne pronašavši svog Slavišu i ne saznavši istinu o njegovom stradanju - navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Nedeljko Mitrović bio potpuno predan i posvećen ovom plemenitom zadatku i borio se snagom roditelje i predsjednika ove organizacije.

Cvijanovićeva je naglasila da je bio neumoran i u borbi protiv nepravde i političke manipulacije, koja je, nažalost, pratila proces traženja i identifikacije nestalih na nivou BiH uz učešće međunarodnog faktora.

- Tokom prethodnih godina, obavljajući različite funkcije u institucijama Republike Srpske, sarađivala sam sa Organizacijom na čijem je čelu bio Nedeljko Mitrović i imala sam priliku da često razgovaram s njim. Bio je častan, odmjeren, dostojanstven čovjek, detaljan i uporan u borbi za bolji status i položaj boraca i djece poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila - rekla je Cvijanovićeva.

Bio je, kaže ona, obilježen tugom, onom posebnom, roditeljskom koju u sebi nose očevi i majke koji nisu uspjeli pronaći svoju djecu i dostojanstveno ih sahraniti, što je, nažalost, sudbina mnogih naših porodica u Republici Srpskoj.

- Sigurna sam da će Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nastaviti da se kreće onim putem kojim je, kao njen predsjednik, neumorno i predano koračao Nedeljko Mitrović. Zadatak svih nas koji smo ga poznavali, jeste da čuvamo sjećanje na velikog borca i časnog čovjeka kakav je bio Nedeljko - poručila je predsjednica Republike.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Nedeljko Mitrović ostavio nemjerljiv pečat ovom vremenu i Republici Srpskoj, koju je iznad svega volio i poštovao, da je bio svjedok njegovih mnogih borbi i da je u svojim aktivnostima vodio računa da Srpske ne bude dovedena u pitanje.

Dodik se upisuje u Knjigu žalosti (Foto: RTRS)

Dodik je izrazio zahvalnost Mitroviću za sve što je učinio za Republiku Srpsku u procesu traženja nestalih Srba.

- Otišao je važan čovjek među nama, čovjek koji se nesebično borio za pravdu i istinu noseći svoju tugu i bol za sinom kojeg je izgubio u proteklom ratu - rekao je Dodik novinarima.

Dodik je rekao da je za njega odlazak Mitrovića bio iznenadan, jer nije znao da je bio bolestan niti je to pokazivao prilikom mnogih njihovih susreta.

- Mitrovića je morio gubitak sina i nepravda koja je činjena prema Srbima. Bio je čovjek koji je za sve tražio istinu, ali je vidio da ta istina nije na dohvat ruke jer su razne organizacije, i međunarodne i sudski sistem u BiH, radili na tome da se napravi jedan stereotip, koji je ranije postavljen, da su Srbi krivci, da je legitiman ratni cilj ubiti srpskog civila ili počiniti zločine nad Srbima - istakao je Dodik.

Komemoraciji su prisustvovali direktor Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljnjenih, poginulih boraca i nestalih civila, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih.