latinica  ћирилица
07/12/2019 |  14:38 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Trebinje: Obilježeno 27 godina od formiranja Trećeg odreda (FOTO)

U Trebinju je danas obilježeno 27 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne policije Republike Srpske čiji je ratni put bio od Trebinja do Prijedora, a 12 njegovih pripadnika je dalo život za slobodu.
Obilježeno formiranje Trećeg odreda Specijalne policije Srpske - Foto: SRNA
Obilježeno formiranje Trećeg odreda Specijalne policije SrpskeFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne policije Dejan Bodiroga rekao je da je to bila manevarska jedinica od stotinjak veoma mladih ljudi, te naveo primjer da je on sa 22-23 godine bio najstariji u odredu.

- Ta mladost, koja je nosila Odbrambeno-otadžbisnki rat, iznijela je najveći teret - izjavio je Bodiroga.

Pripadnik Trećeg odreda Specijalne brigade policije Radenko Pudar, čiji je brat stradao sa 23 godine, podsjetio je da je ovaj odred bio sastavljen od mladih momaka, sportista koji su se bavili borilačkim vještinama i bili fizički spremni, te da su išli na najteža ratišta.

General Ljubomir Borovčanin, ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije, istakao je da s ponosom stoji ispred spomenika onih koji su živote dali stvarajući Republiku Srpsku, zadužbinu prema kojoj buduće generacije imaju obavezu da je čuvaju i unapređuju.

Sjećanje na pripadnike Trećeg odreda

- Danas je dan obilježavanja Trećeg odreda Specijalne brigade policije, ovdje u Trebinju, ali bi oni sa punim pravom mogli da ga obilježavaju u bilo kom drugom gradu Republike Srpske, jer su stali na svaku stopu u njenoj odbrani, neki dali živote, ali znamo da je sve to vrijedilo i moramo ostati na visini tog zadatka - rekao je Borovčanin.

Pomoćnik komandanta za operativne i nastavne poslove u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Srđan Stojaković napomenuo je da je ova jedinica nasljednik nekadašnjeg Odreda, te da im je obaveza, koju će ispoštovati s ponosom, da prenesu tradiciju svih odreda koji su ratovali na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Parastos poginulim i umrlim pripadnicima služen je u crkvi Svetog cara Lazara.

Na spomenik poginulim pripadnicima policije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu cvijeće su položile delegacije Specijalne antiterostičke jedinice MUP-a Republike Srpske, boračkih organizacija hercegovačkih opština, Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe", Centralnog odreda Specijalne brigade, Policijske uprave Trebinje, svih odreda ove brigade i delegacija grada.