latinica  ћирилица
07/12/2019 |  15:17 ⇒ 15:24 | Autor: B92

Nagrada za životno djelo Verneru Hercogu

Verner Hercog 77-godišnji nomad filmskog svijeta, pripovjedač filmskog jezika, dobitnik je Evropske filmske nagrade za životno djelo.

Hercog kaže da je nagrada Evropske filmske akademije za životno djelo za njega podstrek, iako još imam pune ruke posla i stvara viđe nego prije 30, 40 godina. Prošle godine napravio tri dugometržna filma - jedan o Gorbačovu, jedan o piscu Brusu Četvinu i jedan u Јapanu. navodi da je drugima potrebno za ovako nešto šest do osam godina, a on je sve uradio za godinu.

Iako već 20 godinacživi u Los Anđelesu, ne zaboravlja na svoje porijeklo - Bavarsku. Kaže da su tu njegovi kulturni korijeni, iako mu porodica potiče iz drugih krajeva. S očeve strane su to više švapski i hugenotski korijeni, a s majčine austrijski i hrvatski. Ističe da je odrastao u planinama, te da mu je prvi jezik bavarski, zbog čega mu kada putujem po svijetu najviše nedostaje bavarski dijalekt.

Za akdamske visoke škole za film smatra da su pogrešno postavljene i da predugo zadržavaju studente.

- U te tri, četiri godine oni bi mogli da snime tri igrana filma, umjesto da sjede i uče teoriju filma. To što bi trebalo da znaju mogu naučiti za nedjelju dana - krutičan je Hercog.

On je osnovao filmsku školu Rog, mangupsku školu, kao alternativni koncept onome što se inače radi na fakultetima za film u svijetu.

-  Јedino što stvarno moraju da nauče su dvije stvari: prvo, kako se obija brava i drugo, kako faslifikovati dozvolu za snimanje i to tako da te ne ulove. Sve drugo je dijalog i primjeri iz filmova, muzike i književnosti - poručio je slavni režiser.

- U posljednje vrijeme sam se više prebacio na radionice, na kojima učesnici u devet dana moraju snimiti jedan kratki film, bez prethodno napisanog scenarija jer ne znaju koju ću im temu postaviti. Sve je moguće, ja im samo zadajem okvir priče - kaže Hercog.

Poznat je kao umjetnik koji u svemu ide do krajnjih granica, pa i ekstrema, jer je snimao pod vodom, u prašumi, u pustinji, u ledu.

- Volio bih da budem na nekoj svemirskoj stanici. Ili na Mjesecu. Ili da posjetim Mars, ako to jednom bude moguće. Zanima me da li bi bilo prašine prilikom slijetanja. Šta bi se desilo? Ali, ideju da naselimo Mars, zato što smo ovdje na Zemlji, kao skakavci uništili sve oko sebe, smatram potpuno obscenom. A mi to nećemo ni uspjeti. Isto tako nećemo postati besmrtni, samo zato što na sebi vršimo neke eksperimente sa genima -ubijeđen je Hercog.