latinica  ћирилица
07/12/2019 |  15:45 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Pojačane kontrole inspektora UIO

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH pojačali su kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit, koji su u PDV prijavama iskazivali poreski obveznici u toku ove godine, a posebna pažnja se posvećuje popisu zaliha kod poreskih obveznika, saopšteno je iz UIO.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

Kontrolne aktivnosti provode se na području banjalučkog regionalnog centra UIO.

Poreski obveznici, koji se nalaze u sistemu PDV-a, a pripadaju regionalnam centru Banjaluka, tokom devet mjeseci ove godine godine povećali su zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit u iznosu nešto većem od 31 milion KM u odnosu na isti period 2018. godine.

Iz UIO ističu da je to bio razlog da njihovi inspektori krenu u pojačane kontrole kod poreskih obveznika radi provjere zakonitosti i ispravnosti povećanja zahtijevanog povrata PDV-a i poreskog kredita.

Do sada je uočeno da su pojedini poreski obveznici iskazivali zalihe u većim iznosima od stvarnog stanja, te je zato u kontrolama posebno naglašena obaveza popisa zaliha, navode iz UIO BiH.

Po okončanju pojačanih kontrolinih aktivnosti u banjalučkom regionalnom centru UIO, inspektori će kontrolu pojačati i u ostala tri regionalna centra.

UIO će po okončanju kontrolnih aktivnosti zvanično predstaviti rezultate pojačanih kontrola.

Formiran je tim od ukupno 68 ovlaštenih službenih lica koji imaju zadatak da izvrše više od 200 potpunih i informativnih kontrola.

Tim je formiran tako da je, osim inspektora koji već rade u regionalnom centru Banjaluka, inspektorski sastav pojačan na način da je iz ostalih regionalnih centara privremeno raspoređen određeni broj inspektora.