latinica  ћирилица
07/12/2019 |  19:25 ⇒ 08/12/2019 | 09:05 | Autor: RTRS

Novi Savjet ministara do 25. decembra?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović, a jedna ministarska i tri zamjeničke pozicije idu koalicionim partnerima.

Dodik kaže da ima potvrdu od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će do ponedjeljka dostaviti imena svojih kandidata, i da ako to isto učini i bošnjačka strana, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija može u ponedjeljak, 9. decembra da zatraži provjeru kandidata.

Da će sva imena biti poznata početkom sedmice očekuje i Tegeltija. Za našu televiziju kaže da bi u tom slučaju najkasnije do 25. decembra Parlamentarna skupština BiH potvrdila novi sastav Savjeta ministara.

Izvršni komitet SNSD-a potvrdio je svoje kandidate za srpske ministre u Savjetu ministara. Imena za dvije ministarske pozicije SNSD-a su poznata- Staša Košarac i Vojin Mitrović, a jedno ministarsko i tri zamjenička mjesta dobijaju koalicioni partneri SNSD-a.

- Što se tiče SNSD-a, osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine biće Staša Košarac, a ministar za saobraćaj i veze biće Vojin Mitrović. Ostala mjesta biće popunjena, ministra za ljudska prava i izbjeglice i tri zamjenika ministara u skladu sa dogovorom sa našim koalicionim partnerima - naveo je Dodik.

Јedan od koalicionih partnera DNS očekuje jedno ministarsko mjesto, povrdio je predsjednik partije Marko Pavić. Tegeltija očekuje da će svi pregovori u Sarajevu biti okončani početkom naredne sedmice.

- Očekujem da bi u ponedjeljak ili utorak trebala da budu poznata sva imena kanditada za ministre i zamjenika u Savjetu ministara kako bih ja moga donijeti odluke i upututi podatke kandidata za provjere u CIK i SIPU koji su zaduženi za provjere predloženih kandidata - istakao je Tegeltija.

Tegeltija ističe da je za cjelokupno društvo izuzetno važno da se što prije formira Savjet ministara da bi se odblokirali započeti procesi i usvojio budžet za 2020. Istog stava je i Milorad Dodik.

- U tom pogledu već do 18.12, a najkasnije 21. ili 23.12. da se zakaže sjednica Parlamenta u kojoj će biti izabran novi SM i time bi se završio taj proces koji je neopravdano dugo trajao i doveo do zastoja na mnogim poljima - dodao je Dodik.

Tegeltija je naglasio da PS BiH ima termine već zakazane za zasjedanje.

- Ukoliko se svi usaglase, PS BiH je spremna da potvrdi novi Savjet ministara do kraja godine. Ukoliko to ne uspijemo da završimo do 25.12. mislim da će onda to teško uspjeti to u ovoj godini, ali ja sam optimista da će se završiti prije kraja godine - izjavio je on.

 Prvi njegov zadatak, kaže Tegeltija, biće konstituisanje Savjeta ministara, a nakon toga dase minstri upoznaju zaduženja i budućie zadatke. Svi detalji biće definisani, kaže, kada se okupe i održe prvu sjednicu novog Savjeta ministara.