latinica  ћирилица
07/12/2019 |  19:28 ⇒ 08/12/2019 | 08:37 | Autor: RTRS

Zašto je BiH jedna od rijetkih zemalja gdje postoji jedinstvena stopa PDV-a?

BiH jedna je od rijetkih zemalja gdje postoji jedinstvena stopa PDV-a.

Već godinama se govori o potrebi različitog oporezivanja hrane i luksuzne robe, ali do sada po tom pitanju ništa nije urađeno. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su preporuke međunarodne zajednice da jedinstvena stopa je dobro rješenje i taj princip smatraju ne bi trebalo mijenjati.

Uvođenje različitih stopa za oporezivanje hrane i luksuzne robe čini se u BiH još će da pričeka. Ni nacrt novog zakona koji je već duže vrijeme u pripremi to ne propisuje. Republika Srpska je prije nekoliko godina imala prijedlog za diferenciranu stopu, ali to nije prošlo.

O diferenciranoj stopi govorili smo 2012. i 2013. godine. Republika Srpska je predlagala izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u gdje smo uzeli set proizvoda koji bi bili oporezovani deferenciranom stopom. Nismo tada dobili podršku oz FBiH - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegletija.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović ističe da je BiH jedina zemlja na svijetu koja ima istu stopu PDV-a na sve proizvode.

- Od dječije hrane do osnovnih životnih namirnica, pa do luksuza - navela je ona.

U Upravi za indirektno oporezivanje o ovom pitanju godinama imaju isti stav. Podsjećaju da sve zavisi od dogovora Upravnog odbora ove institucije u kome sjede ministri finansija Republike Srpske, Federacije i nivoa BiH. Kada bi to bilo uvedeno Upravi, ali i ostalim nadležnim institucijama bi trebalo određeno vrijeme da to tehnički bude omogućeno.

- Potrebno je najmanje šest mjeseci da bi spremno dočekali diferenciranu stoplu PDV-a. Mišljenja smo da bi bilo najbolje da ostane jedna jedinstvena stopa, ali činjenica je da je UIO samo izvršni organ - izjavio je portparol UIO Ratko Kovačević. 

Ipak, navode i stav međunarodnih institucija, koji preporučuju da u BiH ostane jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

- Oni daju preporuku svim zemljama u svijetu da se ide u pravcu uvođenja jedne jedinstvene stope koja neće biti visoka, a to je upravo ono što BiH ima sad - dodaje Kovačević.

- Kažu da je to najefikasniji PDV na svijetu. Naravno da je najefikasniji zato štvo BiH nije efikasna da kontroliše raznorazne stope - naglasila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Najveću stopu PDV-a u Evropi ima Švedska 25 odsto, ali osim ove ima još dvije niže stope za određene proizvode. Srbija i Hrvatska takođe imaju diferencirano oporezivanje.