latinica  ћирилица
07/12/2019 |  21:47 ⇒ 08/12/2019 | 11:15 | Autor: SRNA

Zagađenost vazduha u Sarajevu; Policija na putevima sprovodi mjere

Sarajevska policija preduzima niz mjera, među kojima je i zabrana saobraćaja u pojedinim naseljima čiji dizel motori imaju normu Evro dva i manju, nakon što je kantonalna Vlada upozorila na pogoršanje zagađenosti vazduha.

U zoni A, u kojoj su opštine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine, zabranjeno je kretanje automobila i teretnih vozila, sa dizel motorima "evro dva", navodi portal Kliks.

Naložena je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi tri i po tone, na potezu od Baščaršije do Nedžarića. Saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce.

- Nakon što je dostavljena odluka, Operativni centar je proslijedio svim policijskim jedinicama, odnosno stanicama i oni postupaju po navedenom - rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Iz Vlade su ranije naveli da su na snazi i mjere koje podrazumijevaju da je u zoni A zabranjeno kretanja automobila i teretnih vozila, čiji su dizel motori "evro jedan".

Na ulicama su pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a i podršku kantonalnog Ministarstva saobraćaja.

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici proglasila epizoda "upozorenje", jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha.