latinica  ћирилица
08/12/2019 |  10:50 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Održan godišnji koncert KUD-a "Petar Mrkonjić"

Članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada održali su godišnji koncert.
KUD "Petar Kočić" - godišnji koncert - Foto: SRNA
KUD "Petar Kočić" - godišnji koncertFoto: SRNA

Umjetnički rukovodilac KUD-a "Petar Kočić" Ivana Popović rekla je novinarima da su ove godine imali mnogo nastupa i da su osvojili brojne nagrade.

- Najznačajnije nam je treće mjesto na Međunarodnom festivalu u Turskoj. Sljedeće godine nastavljamo istim tempom, da putujemo, družimo se, a radićemo i nove koreografije - navela je Popovićeva.

Gosti na koncertu bili su članovi KUD "Branko Radičević" iz Erdevika u Srbiji, "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada, "Pliva" iz Јezera, "Јanj" iz Strojica kod Šipova i "Nikola Kokošar", takođe iz Šipova.

Predsjednik KUD-a "Јanj" iz Strojica Milenko Đukić ističe da njihovo društvo čuva tradiciju, običaje i kulturu janjskog kraja.

- Za četiri i po godine koliko i postojimo, napravili smo revolucionaran posao. Gdje god dođemo, izazovemo interesovanje svojim nastupom i janjskom nošnjom koja je jedna od najljepših - naveo je Đukić.

On je dodao da su u Mrkonjić Gradu odigrali krajiške igre, te da im je ovo 53. nastup ove godine.

KUD "Petar Kočić" je osnovan prije četiri godine, broji 200 članova, ima sedam folklornih sekcija, žensku i mušku pevačku grupu, kao i muzičku sekciju.