latinica  ћирилица
08/12/2019 |  11:46 ⇒ 09/12/2019 | 08:25 | Autor: SRNA

Јovanović: Kontinuirani rad na promociji Srpske

Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj i ove godine je kontinuirano radilo na predstavljanju kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Srpske grčkoj javnosti, s ciljem dodatnog unapređenja saradnje, rekla je Srni šef ovog predstavništva Јelena Јovanović.
Јelena Јovanović -
Јelena Јovanović

Sa ciljem što boljeg predstavljanja institucija, organizacija i kompanija iz Republike Srpske, kaže Јovanovićeva, Predstavništvo je organizovalo i dalo podršku njihovom učešću na brojnim privrednim i kulturnim manifestacijama.

Јovanovićeva je rekla da je sa ciljem promocije privrednih i turističkih potencijala na 35. Međunarodnom sajmu turizma "Filokesnia" Predstavništvo obezbijedilo upečatljivu medijsku promociju Republike Srpske, te je na gradskim autobusima Soluna postavljena reklama sa motivima, odnosno predjelima iz Republike Srpske.

- Veoma uspješno učešće na sajmu su imale Turistička organizacija Republike Srpske, koja je sa Turističkom organizacijom Grada Soluna potpisala memorandum o saradnji, te turističke organizacije Trebinja, Foče, Višegrada, kao i Olimpijski centar Јahorina i Hercegovačka kuća" - rekla je Јovanovićeva.

Ona je navela da je po prvi put ove godine na 84. Međunarodnom sajmu preduzetništva i inovacija u Solunu, na kojem je bilo više od 1.500 izlagača, predstavljena i Srpska, odnosno Univerzitet u Banjaluci, kao i studijski programi koje Univerzitet nudi, a najviše interesovanja posjetioci su pokazali za studije na engleskom jeziku.

Da bi bio očuvan dio srpske istorije, Predstavništvo Srpske ove godine je dalo podršku za snimanje dokumentarnog filma "Čuvar časti i ponosa-Đorđe Mihajlović", u čast čuvara srpskog groblja na Zejtinliku u Solunu.

Јovanovićeva kaže da će promocija ovog dokumentarnog filma biti organizovana u Republici Srpskoj i Srbiji, ali i širom Grčke.

- U oblasti prosvete i kulture ove godine smo po prvi put organizovali manifestaciju Dani kultyre Republike Srpske u Solunu, u okviru kojeg je održan veliki broj manifestacija i sastanaka, prilikom kojih je na visokom nivou predstavljena Republika Srpska - rekla je Јovanovićeva.

Ona je navela da se Dječije pozorište Republike Srpske vrlo uspješno predstavilo predstavom "Odisej - san o povratku", kojoj je prisustvovalo 300 učenika osnovnih škola iz Soluna.

Јovanovićeva je ocijenila veoma značajnim i učešće Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske na 16. Međunarodnom sajma knjiga na kojem su predstavljena izdanja iz Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je Predstavništvo i ove godine pomoglo pri organizovanja Foruma dijaspore, koji je održan u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a na kojem su prisustvovali i ugledni predstavnici dijaspore iz Grčke.

Osim toga, kaže Јovanovićeva, neizostavan je bio i doprinos razvoju sporta.

Ona navodi da je Predstavništvo prepoznalo značaj priprema za svjetsko prvenstvo Tekvondo kluba "Srpski soko" iz Zvornika, koji postiže sve bolje rezultate.

- Ovaj sportski kolektiv je zajedno sa grčkom reprezentacijom, koja je aktuelni evropski prvak u ovom sportu, imao pripreme za Svjetsko prvenstvo koje je održano ove godine u Bugarskoj i na kojem su Јovana Krstić i Dario Kostić iz "Srpskog sokola" osvojili bronzane medalje - rekla je Јovanovićeva.

Ona je dodala da su pripreme u Solunu, koje su trajale 10 dana i koje je vodio trener grčke reprezentacije Nikos Leusis, svjetski i evropski tekvondo prvak, značajno doprinijele jačanju srpsko-grčkog prijateljstva.