X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/12/2019 |  13:29 | Izvor: RTS

Zlatni kavez: Kinesko selo bogataša – ko ode gubi sve (VIDEO)

Huasi je nekad bilo siromašno selo. Sada je najbogatije selo koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva, piše Business Insider.
Kina - selo Huasi - Foto: Screenshot/YouTube
Kina - selo HuasiFoto: Screenshot/YouTube

Smješteno u pokrajini Јiangsu, selo ima soliter od 72 sprata, tematski park, luksuzne vile i nebo kojim kruže helikopteri.

Ima oko 2.000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankovnim računima meštani nemaju ispod 143.000  dolara i svi žive u vilama. Nazivaju ga "Selo bogataša“.

Huasi je nekada bilo siromašno selo. Sada je najbogatije selo koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva.

Za život u izobilju ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite selo, gubite sve što imate.

S obzirom na to da većina stanovnika radi sedam dana u nedjelji, jedino gdje mogu da potroše novac je njihovo selo, u kome ne postoje ni kafići ni klubovi.

Јavni saobraćaj odvija se vazdušnim putem - helikopterima, tako da su stanovnici Huasija za svega nekoliko minuta u okolnim gradovima. 

Tematski park sadrži replike slavnih kineskih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pošto je selo zaintrigiralo medije, zbog godišnjih prihoda stanovništva, lokalne vlasti su izgradile fascinantnu stambenu građevinu, na 72 sprata, visoku 328 metara, koja je viša od Ajfelovog tornja. Njena izgradnja koštala je oko 430 miliona dolara.

Porijeklo bogatstva je nepoznato, a mediji u selo mogu da uđu jedino ako dobiju dozvolu.

Zanimljivo je da je selo prije tridesetak godina bilo poput prosječnih kineskih sela, siromašno, sa samo šeststo stanovnika.

Poznato je da je u tom trenutku partijski zvaničnik Vu Renbao objavio plan koji će donijeti prosperitet selu. Ubrzo je osnovano nekoliko firmi koje su zaposlile stanovnike i od njih stvorile bogataše.