latinica  ћирилица
08/12/2019 |  13:52 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Pašalić: Uskoro vještačka akumulacija za navodnjavanje Gornjeg Polja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je da će za nekoliko mjeseci biti završena izgradnja akumulacije kapaciteta oko 230.000 kubika, koja će navodnjavati 280 hektara zemljišta na lokaciji Gornje Polje na području Ljubinja.
Ljubinje - jezero - Foto: SRNA
Ljubinje - jezeroFoto: SRNA

Pašalić je rekao da je ovaj projekat vrijedan 2,7 miliona KM i da će se finansirati putem sredstava Vlade Republike Srpske, te kroz projekat sa Svjetskom bankom i uz učešće lokalne zajednice.

On je naveo da se izgradnjom akumulacije, koja će imati potisni cjevovod dužine nešto manje od 14 kilometara, stvaraju uslovi za navodnjavanje, te izarzio očekivanje da se u narednom periodu vidi pun efekat u proizvodnji.

Pašalić je istakao da je ovo dobar primjer saradnje lokalne i republičke vlasti koji može da dovede do jednog značajnog projekta koji će da služi stanovništu Ljubinja.

Načelnik Ljubinja Darko Krunić rekao je da će ovaj projekat biti od velikog značaja za stanovnike kojima je poljoprivreda skoro jedini izvor prihoda.

- Uz ovaj sistem navodnjavanja biće im lakše i imaće veće efekte proizvodnje, čak će moći da uzgajaju neke kulture koje su prije toga bile nezamislive. Dosta kultura, kojima treba navodnjavanje, nisu mogle da se uzgajaju, pa su ljudi išli u Popovo polje, udaljeno 25 kilometara - rekao je Krunić.

On je dodao da su na području opštine zastupljeni zasadi višnje, šljive, ali i da se stanovništvo bavi uzgojem paprike i luka za koje je naročito potrebna voda.