latinica  ћирилица
08/12/2019 |  20:00 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Budžetske raspodjele - agrarna kasa veća za 75 miliona maraka

Povećanju budžeta za iduću godinu raduju se poljoprivrednici. Agrarna kasa, sa 71 milion, biće povećana na 75 miliona maraka. Kada se ovoj sumi dodaju brojni projekti i sredstva IRB-a, poljoprivrednici u 2020. godini mogu da računaju na 190 miliona maraka.

Dodatnih četiri miliona maraka u budžetu raduje poljoprivrednike koji su u ovoj godini unaprijedili proizvodnju zahvaljujući podsticajima za kapitalne investicije. Kupili su mehanizaciju, priključne mašine, opremu za stočarsku i povrtarsku proizvodnju, za navodnjavanje.

- Čim dobiješ više sredstava, više ulažeš i uradiće se više, unaprijediće se poljoprivreda, lakše će biti i obrađivati zemlju kad imaš nove mašine i obnoviš stočni fond - ističe poljoprivrednik Mićo Đokić iz Dvorova.

- Ne možemo reći da nismo zadovoljni podsticajima što se tiče kapitalnih ulaganja, ali daleko da smo zadovoljni podsticajima po hektaru. Probaćemo sa ministrom da razgovaramo oko toga - kaže poljoprivrednik Boško Radić.

Ratari se nadaju većim podsticajima po zasijanom hektaru pšenice, mljekari premijama za mlijeko, a svoj dio ''kolača'' očekuju i povrtari.

- Mi očekujem od ta četiri miliona da se malo više ulaže u procesnu opremu kojom bi se finaliziralo povrće ili voće i izvozilo na strana tržišta - rekao je Rade Јovičević, potpredsjednik Udruženja povrtara.

Agrarni budžet raste u procentu u kojem raste budžet Republike Srpske. Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeističe da će dodatna sredstva u budžetu za poljoprivredu biti utrošena u poljoprivrednu proizvodnju u skladu sa pravilnikom koji je u pripremi.

 - Sredstva će biti raspoređena tamo gdje su najviše potrebna. Trenutno ne mogu da kažem u koju mjeru jer imamo nekoliko desetina različitih mjera vezanih za poljoprivrednu proizvodnju - kaže Pašalić.

Unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje većim podsticajima ima višestruku korist, kažu, poljoprivrednici, biće konkurentniji na tržištu, a nadaju se i da će se zaustaviti odlazak mladih iz sela.